INTERNATIONALE POLITIEK

Kishida bevestigd als premier

Image

Parlementsverkiezingen in Japan genieten weinig belangstelling in de rest van de wereld. Nochtans is Japan de derde grootste economische macht ter wereld, lid van G7. Maar ze interesseren nauwelijks de Japanners zelf, een opkomst van 55 % is ook naar Japanse normen zeer laag.

Er ging deze zomer meer belangstelling uit naar de voorverkiezingen eind september binnen de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die koos onder de vier kandidaten haar nieuwe leider en daarmee meteen nieuwe premier, Fumio Kishida. Die volgde de onpopulaire Yoshide Suga op, die een jaar eerder in de plaats was gekomen van Shinzo Abe die acht jaar premier was.

Zwakke oppositie

De LDP behoudt, na enkele verliezen bij lokale verkiezingen en tegen de peilers in, de meerderheid van zetels: 259 van de 475, een verlies van 17 terwijl er een groter verlies was verwacht. Er zijn wel enkele kopstukken, onder wie de partijsecretaris en de gewezen ministers van Justitie en van Olympische Spelen, die in hun district verloren.

De LDP kan dus rustig verder regeren, samen met de Komeito, de politieke arm van een boeddhistische groep, die 32 zetels haalt. De LDP regeert, op een korte onderbreking na, al 66 jaar. Politieke crisissen zijn in Japan doorgaans het gevolg van conflicten binnen de LDP.

De lage opkomst weerspiegelt het wantrouwen van veel Japanners. In recente peilingen verklaart 62 % niet te geloven dat verkiezingen ook maar iets uitmaken. Een oppositieblok van 5 partijen lijdt daar ook onder: dat blok verloor in totaal 10 zetels. Dat blok wordt vooral geleid door de Constitutionele Democratische Partij (CDP), 96 zetels, verlies van 13. Ook de communistische partij maakt er deel van uit: die haalt 12 zetels, een verlies van 2.

Rechtse “Vernieuwers”

De grote winnaar van de verkiezingen is de zeer rechtse populistische Ishin (Vernieuwing), die haar zetelaantal bijna verviervoudigd, van 11 tot 41. Die partij werd pas in 2015 opgericht. Net zoals de LDP ijvert Ishin voor een grondwetswijziging die voor Japan alle hinderpalen op zijn militaire uitbouw wegneemt.

Relevant

Ishiba zet door

Na een moeilijke zege in het parlement, is Shigeru Ishiba dinsdag toch weer aan de slag kunnen gaan als premier van Japan. Om met zijn minderheidskabinet te kunnen regeren…

Foute gok in Japan

Shigeru Ishiba wordt mogelijk de man met de kortste carrière als premier van Japan. Een maand geleden koos de Liberaal-Democratische Partij (LDP) hem als voorzitter en tevens nieuwe premier.…

Havik aan zet in Japan

De Japanse kiezers worden op 27 oktober naar de stemlokalen geroepen. Shigeru Ishiba , de nieuwe premier, wil zich bevestigd zien als de leider die Japan militair nog sterker…

Gewapende hersenspoeling

You May Also Like

×