INTERNATIONALE POLITIEK

Kishida bevestigd als premier

Image

Parlementsverkiezingen in Japan genieten weinig belangstelling in de rest van de wereld. Nochtans is Japan de derde grootste economische macht ter wereld, lid van G7. Maar ze interesseren nauwelijks de Japanners zelf, een opkomst van 55 % is ook naar Japanse normen zeer laag.

Er ging deze zomer meer belangstelling uit naar de voorverkiezingen eind september binnen de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die koos onder de vier kandidaten haar nieuwe leider en daarmee meteen nieuwe premier, Fumio Kishida. Die volgde de onpopulaire Yoshide Suga op, die een jaar eerder in de plaats was gekomen van Shinzo Abe die acht jaar premier was.

Zwakke oppositie

De LDP behoudt, na enkele verliezen bij lokale verkiezingen en tegen de peilers in, de meerderheid van zetels: 259 van de 475, een verlies van 17 terwijl er een groter verlies was verwacht. Er zijn wel enkele kopstukken, onder wie de partijsecretaris en de gewezen ministers van Justitie en van Olympische Spelen, die in hun district verloren.

De LDP kan dus rustig verder regeren, samen met de Komeito, de politieke arm van een boeddhistische groep, die 32 zetels haalt. De LDP regeert, op een korte onderbreking na, al 66 jaar. Politieke crisissen zijn in Japan doorgaans het gevolg van conflicten binnen de LDP.

De lage opkomst weerspiegelt het wantrouwen van veel Japanners. In recente peilingen verklaart 62 % niet te geloven dat verkiezingen ook maar iets uitmaken. Een oppositieblok van 5 partijen lijdt daar ook onder: dat blok verloor in totaal 10 zetels. Dat blok wordt vooral geleid door de Constitutionele Democratische Partij (CDP), 96 zetels, verlies van 13. Ook de communistische partij maakt er deel van uit: die haalt 12 zetels, een verlies van 2.

Rechtse “Vernieuwers”

De grote winnaar van de verkiezingen is de zeer rechtse populistische Ishin (Vernieuwing), die haar zetelaantal bijna verviervoudigd, van 11 tot 41. Die partij werd pas in 2015 opgericht. Net zoals de LDP ijvert Ishin voor een grondwetswijziging die voor Japan alle hinderpalen op zijn militaire uitbouw wegneemt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Japan wijst vijanden met de vinger

En verdubbelt legeruitgaven Japan herziet zijn strategie. Het heeft twee grote bedreigingen voor zijn veiligheid met naam genoemd: China en Rusland.  Japan drijft zijn militaire uitgaven fors op en…

Print Friendly, PDF & Email

PFOS-vervuiling op militaire basissen van de VS

Drie jaar geleden publiceerde het Pentagon een uitgebreid rapport over de aanwezigheid van perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) en perfluoroctaanzuur (PFOA) in grond- en drinkwater in en rond militaire basissen. Het gaat…

Print Friendly, PDF & Email

China zoekt steun tegen Amerikaanse unilateralisme

De VS probeert China in te perken. De twee landen komen op voor uiteenlopende geopolitieke visies. In Washington klinkt: ‘Make America great again’. Beijing predikt ‘ een gemeenschappelijke vreedzame…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×