Kishida bevestigd als premier

Parlementsverkiezingen in Japan genieten weinig belangstelling in de rest van de wereld. Nochtans is Japan de derde grootste economische macht ter wereld, lid van G7. Maar ze interesseren nauwelijks de Japanners zelf, een opkomst van 55 % is ook naar Japanse normen zeer laag.

Er ging deze zomer meer belangstelling uit naar de voorverkiezingen eind september binnen de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die koos onder de vier kandidaten haar nieuwe leider en daarmee meteen nieuwe premier, Fumio Kishida. Die volgde de onpopulaire Yoshide Suga op, die een jaar eerder in de plaats was gekomen van Shinzo Abe die acht jaar premier was.

Zwakke oppositie

De LDP behoudt, na enkele verliezen bij lokale verkiezingen en tegen de peilers in, de meerderheid van zetels: 259 van de 475, een verlies van 17 terwijl er een groter verlies was verwacht. Er zijn wel enkele kopstukken, onder wie de partijsecretaris en de gewezen ministers van Justitie en van Olympische Spelen, die in hun district verloren.

De LDP kan dus rustig verder regeren, samen met de Komeito, de politieke arm van een boeddhistische groep, die 32 zetels haalt. De LDP regeert, op een korte onderbreking na, al 66 jaar. Politieke crisissen zijn in Japan doorgaans het gevolg van conflicten binnen de LDP.

De lage opkomst weerspiegelt het wantrouwen van veel Japanners. In recente peilingen verklaart 62 % niet te geloven dat verkiezingen ook maar iets uitmaken. Een oppositieblok van 5 partijen lijdt daar ook onder: dat blok verloor in totaal 10 zetels. Dat blok wordt vooral geleid door de Constitutionele Democratische Partij (CDP), 96 zetels, verlies van 13. Ook de communistische partij maakt er deel van uit: die haalt 12 zetels, een verlies van 2.

Rechtse “Vernieuwers”

De grote winnaar van de verkiezingen is de zeer rechtse populistische Ishin (Vernieuwing), die haar zetelaantal bijna verviervoudigd, van 11 tot 41. Die partij werd pas in 2015 opgericht. Net zoals de LDP ijvert Ishin voor een grondwetswijziging die voor Japan alle hinderpalen op zijn militaire uitbouw wegneemt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 394 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook