Keiko en Kenji in Peru

Broers en zussen zijn niet altijd de beste vrienden, dat weten we, ook niet met kerst en ook niet in Peru. Keiko en Kenji zijn twee kinderen van ex-president Alberto Fujimori, de man die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor zijn betrokkenheid bij twee massamoorden in 1991 en 1992. Zijn kinderen willen papa zo snel als mogelijk uit de gevangenis krijgen. Keiko nam daarvoor twee keer deel aan de presidentsverkiezingen, in 2011 en 2016, maar moest twee keer de duimen leggen.
De fujimoristen hebben wel een ruime meerderheid in het Parlement, en toen huidig president Kuczynski in opspraak kwam in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dacht Keiko een nieuwe kans te zien. Er werd een impeachmentprocedure opgestart en alles werd in gereedheid gebracht om de president weg te stemmen. Er zouden dan nieuwe verkiezingen komen en Keiko dacht eindelijk en zonder meer te kunnen winnen.
Het liep fout, want haar broer Kenji zag meer heil in onderhandelingen. Het afgelopen jaar probeerde hij systematisch alle acties van zijn zus te ondermijnen. Hij is de man die met de meeste voorkeursstemmen werd verkozen, dus kan zich wel iets permitteren. Hij gaf openlijk steun aan Mevrouw Kuczynski die met haar goede werken de slachtoffers van de klimaatramp van vorig jaar  probeerde te helpen. Zijn zus heeft hem voor zestig dagen geschorst.

Corruptie of strijd tussen broer en zus?

Op 21 december was alles in gereedheid gebracht om Kuczynski weg te stemmen, maar tot ieders grote verbazing waren er tien fujimoristen die zich onthielden! Stemming verloren, Kuczynski blijft president.
En wat deed de president? Hij gaf meteen amnestie aan Alberto Fujimori, om humanitaire redenen. De man zou ernstig en ongeneeslijk ziek zijn.
Hoe het nu verder moet is alles behalve duidelijk. Kuczynski kan aanblijven, maar ook Keiko werd door Marcelo Odebrecht aangeklaagd. Ze zou geld gekregen hebben voor haar verkiezingscampagne en tijdens het presidentschap van Fujimori kreeg Odebrecht aardig wat overheidsopdrachten … Het is lang niet zeker dat Keiko deze nederlaag te boven komt. Ook zij kan worden vervolgd.
Een strijd tegen corruptie? Een strijd voor papa? Een ruzie tussen broer en zus? Een kans voor Kenji?

Print Friendly, PDF & Email

Visited 322 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook