Keerpunt in Noord-Ierland

In Noord-Ierland, nog steeds deel van het Verenigd Koninkrijk (VK), zorgden de parlementsverkiezingen voor een schok. Voor de eerste keer halen de Unionisten – de supporters van dat VK, minder zetels dan de Ierse Republikeinen: 8 op 18. Een aanzet naar een referendum over de hereniging van Ierland?

Afgestraft

Geen overhaaste conclusies, aldus analisten ter plaatse. De opkomst lag laag, 62 %. Er is een algemeen ongenoegen over de impasse in de Stormont, het Noordierse parlement, waar de Unionistische DUP en het Republikeinse Sinn Fein maar niet tot een akkoord over samenwerking kunnen komen. Waardoor Noord-Ierland al twee jaar geen autonoom bestuur meer hebben.
Beide partijen, die na het Goede Vrijdagakkoord van 1998 tot samenwerking waren gedwongen, zijn afgestraft. De DUP valt van 10 op 8 zetels, van 36 op 31 % van de stemmen. De DUP verloor ook kiezers door de Brexit-saga. De partij leverde na de verkiezingen van 2017 haar 10 zetels aan de Conservatieven die zelf geen meerderheid meer hadden.
Het akkoord dat de Britse premier Boris Johnson in oktober sloot met de EU ging regelrecht in tegen zijn belofte dat er geen douanegrens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië zou komen, maar die komt er toch. Dat zorgde voor ontreddering bij de DUP. Vergeten we niet dat het heikelste punt in de onderhandelingen tussen Londen en Brussel de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland was. De EU wou ten alle prijze voorkomen dat er weer een reële staatsgrens zou komen.

Verschuivingen

Sinn Fein behoudt zijn 7 zetels, maar zakt van 30 op 23 % van de stemmen. John Finucane van Sinn Fein versloeg in Belfast Nigel Dodds, ondervoorzitter van de DUP. Maar de partij verloor in Derry een zetel aan de SDLP (Social Democratic and Labour Party) die minder nationalistisch is dan Sinn Fein.
Die SDLP haalt nu met 15 % 2 zetels (winst 2), de Alliance Party (waarin zowel katholieken als protestanten zitten) haalt met 17 % (+ 9) één zetel. SDLP en Alliance sturen hun gekozenen wel naar het Lagerhuis, de gekozenen van Sinn Fein sturen traditiegetrouw hun kat.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 399 Times, 3 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook