Kaja Kallas, leidster van de liberale Hervormingspartij, kan allicht premier van Estland blijven. Haar partij blijft met lichte winst veruit de grootste. Kallas haalde het voorbije jaar het internationale nieuws als voorvechtster van de grootst mogelijke steun aan Oekraïne tegen de Russische agressie. Door die agressie hebben de Baltische staten een groter politiek gewicht gekregen binnen de EU en de Navo.

Kallas’ partij haalt 31 % van de 615.000 kiezers (bevolking Estland = 1,3 miljoen) en 37 zetels, winst 3. De uiterst-rechtse EKRE volgt met 16 % en 17 zetels (-2). Martin Helme, leider van EKRE, betwist de uitslag omdat er volgens hem te weinig controle was op de e-stemmen; de helft van de kiezers stemde elektronisch, onder wie twee derde van de kiezers voor de Hervormingspartij.

Russen

Grote verliezer is de ‘Centrum-partij’, 15% en 16 zetels, een verlies van 10. Dat ligt vooral aan het feit dat veel Russen (bij 30 % van de bevolking) niet gingen stemmen, terwijl dat Centrum vooral bij hen zijn kiezers haalde. Een nieuwe liberale partij, Eesti 2022, haalt ineens 14 zetels, de Sociaaldemocraten houden er 9 (-1) en de conservatieve Isamaa 8 (-4).

Estland en de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen, zijn samen met Polenin EU en Navo de grootste voorstanders van massale militaire steun aan Oekraïne. De Centrumpartij die sterk staat bij de etnische Russen, werd gewantrouwd als een mogelijke bondgenoot van Moskou. De partij brak alle banden met Verenigd Rusland, de partij van de Russische president Poetin en veroordeelde de Russische agressie.

Kallas heeft voor een meerderheid 51 van de 101 zetels nodig. Kallas regeerde met de Centrumpartij die vroeger ook al regeerde met EKRE.

Zie ook:

Uiterst-rechts, nu ook Estland

Estland en zijn Russen

Print Friendly, PDF & Email