INTERNATIONALE POLITIEK

Kadyrovs moordbende helpt bij het vuile werk

Image

Het inzetten van de milities van de Tsjetsjeense president-krijgsheer Ramzan Kadyrov toont aan tot welke wreedheid de Russische president Vladimir Poetin bereid is te gaan. Kadyrov voert in de eigen republiek Tsjetsjenië, deel van de Russische Federatie, al jaren een schrikbewind. Hij heeft eerder al verscheidene moordcommando’s uitgestuurd om tegenstanders in Moskou, Dubai en in de rest van Europa, waaronder België, te vermoorden.

Een Tsjetsjeense militie ging er deze week prat op de vlag met beeltenis van leider Kadyrov op een officieel gebouw in Marioepol te hebben geplant. Dat is bijzonder verontrustend nieuws voor de inwoners. Deze islamfundamentalistische milities blinken uit door hun moordlust die ze graag ten dienste stellen van de leider die de clan Kadyrov aan de macht bracht, Poetin.

Fundamentalisten

De Russische president werpt zich wel op als behoeder van de Russisch-Orthodoxie, maar tegelijk heeft hij er geen moeite mee dat in een deel van het land moslimfundamentalisten de plak zwaaien. Zij haten beiden evenzeer het “decadente Westen”.

De clan Kadyrov kwam aan de macht na de nieuwe oorlog die Poetin in het najaar van 1999 in Tsjetsjenië voerde. Toenmalig president Boris Jeltsin had eind 1994 het leger ingezet om Tsjetsjenië weer onder controle van Moskou te brengen. Hij deed dat kort nadat de president van Azerbeidzjan, Geidar Alijev, een belangrijk olieakkoord had gesloten met een internationaal consortium om olie via Georgië en Turkije uit te voeren. En dus niet langer uitsluitend via de pijpleiding van Bakoe naar de Russische haven Novorossiisk. Daardoor kwam Tsjetsjenië, waar die leiding passeerde, ineens weer onder zijn aandacht.

Die oorlog vlotte niet. Jeltsin zette de grote middelen in, vooral zware luchtbombardementen met grote verwoestingen en duizenden doden. Het Westen zag daar geen graten in, terwijl Grozny zwaar werd gebombardeerd, zette de Raad van Europa de deur open voor Moskou.

Jeltsin haalde het niet. De Russische publieke opinie was erg geschokt door de beelden op de toen nog onafhankelijke zender NTV (nu eigendom van Gazprom) van de vele lijkkisten met gedode soldaten. De ‘Moeders van Soldaten’ en enkele media staken stokken in de wielen.

Collaboratie

Poetin zou in het najaar van 1999 een nieuwe oorlog starten, maar zou eerst de publieke opinie keren ten gunste van de oorlog. De geheime dienst FSB, waar hij uit kwam, organiseerde enkele zware aanslagen op appartementsgebouwen in Russische steden. Poetin en de meeste media schreven die toe aan Tsjetsjeense terroristen die dringend in hun hol, Tsjetsjenië, moesten bestreden worden; Deze keer gesteund door de opinie, ontketende Poetin een nieuwe oorlog met alweer grote verwoestingen. Tijdens de Russische oorlogen in Tsjetsjenië zijn minstens 100.000 mensen omgekomen.

Ditmaal zocht en vond hij bij de Tsjetsjenen collaboratie. Een van de grootste clans, die van Kadyrov, deed mee. En werd daarvoor beloond. Moskou was bijzonder royaal met subsidies voor de wederopbouw van Grozny, er schoot zelfs genoeg over voor de bouw van de grootste moskee in Europa. In ruil kon en kan Poetin rekenen op de zeer loyale steun van die clan met zijn machtige militie. Die werd geleid door Achmat Kadyrov. Nadat die in 2004 was vermoord, moest Ramzan nog even wachten om zijn plaats in te nemen – in 2007. Sindsdien heeft hij Poetin al meerdere diensten bewezen, nu dus in Oekraïne.

Relevant

Poetin in Tsjetsjenië

“Zolang we mannen als jullie hebben, zijn we absoluut onoverwinnelijk”. Aldus de Russische president Vladimir Poetin woensdag bij een bezoek aan militairen die in Tsjetsjenië een opleiding volgen. Poetin…

Poetin in Oekraïne zoals in Tsjetsjenië?

Appartementsgebouwen bestoken, elektriciteitscentrales aanvallen, burgers executeren… Wat het Russisch leger in Oekraïne op bevel van president Poetin doet, deed het meer dan 20 jaar geleden ook in Tsjetsjenië. Inderdaad…

Staatsterreur in Tsjetsjenië

                                  Met Poetins zegen In Rusland haalde een petitie voor de afzetting van…

Een jaar van straffeloze oorlogsmisdaden

You May Also Like

×