INTERNATIONALE POLITIEK

Kaarten schudden in Rome

Image

Telkens weer, na bijna een halve eeuw ervaring met Italiaanse politiek, stel ik vast hoe onvoorzichtig het is zich aan prognoses te wagen. De Vijfsterrenbeweging, M5S, leek een tijdje geleden op apegapen, de Democratische Partij (PD) leek een stabiele formatie. En hops, de rollen zijn ineens omgekeerd.

De Vijfsterren leek ontredderd na het ontslag op 13 februari van de regering Conte2 waarin zij toch de hoofdrol speelde. In de plaats kwam de regering geleid door Mario Draghi met 8 ‘technocraten’ en 15 politici van wie amper 4 van M5S, die daarop 31 parlementsleden uitsloot omdat ze Draghi het vertrouwen weigerden.

De rebellie binnen M5S wordt aangeblazen door Davide Caseleggio, de zoon van de medestichter die ‘Rousseau’, het instrument voor de interne democratie, in handen heeft. In de peilingen zakte M5S vorige mand zelfs onder de postfascistische Fratteli d’Italia. In de verkiezingen van maart 2018 was M5S bija 5 keer groter dan de Fratelli.

Maar het tij keerde toen de partijloze populaire Giuseppe Conte inging op het aanbod van stichter Beppe Grillo om het roer van de Vijfsterren over te nemen. De M5S schiet in de peilingen ei zo na naar de eerste plaats, vooral ten koste van de PD.

Letta

Dat zal wellicht meegespeeld hebben in de beslissing van Nicola Zingaretti om ontslag te nemen als leider van de PD. Hij zei dat hij de interne kibbelingen in de partij beu was. Er werd de voorbije weken vooral ruzie gemaakt over benoemingen in de regering en op hoge overheidsposten.

De PD is de redder in Parijs gaan halen: Enrico Letta. Deze was premier van april 2013 tot februari 2014. Toen werd hij nogal bruusk aan de kant geschoven door de toenmalige “wonderboy” leider van de PD, Matteo Renzi. Letta vertrok naar ‘Sciences Po’ in Parijs, ver weg van de Italiaanse politiek. Letta’s vader was hoogleraar ‘kansberekening’, een wetenschappelijke tak die geen vat heeft op de Italiaanse politiek. Op de assemblee van de PD zondag kreeg hij alvast 860 stemmen voor, 2 tegen bij 4 onthoudingen.

Bij Renzi leidde hoogmoed inmiddels tot de val. Deze leidt nu een eigen partij, Italia viva, die in peilingen amper aan 3% toekomt. Het is Renzi die Letta deed struikelen en de val van Conte2 uitlokte. Nu zijn het twee van zijn slachtoffers, Letta en Conte, die als redders optreden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

PD zet met Schlein stap naar links

De Italiaanse Democratische Partij (PD) kan weer naar adem snakken. De brede achterban verkoos verrassend Elly Schlein met 53,7% tot partijvoorzitster boven Stefano Bonaccini, de man van het apparaat.…

Print Friendly, PDF & Email

Italiaans ‘links’ zinkt razendsnel

De Italiaanse centrumlinkse Partito Democratico (PD) houdt in maart een congres van de laatste kans. De PD haalde een bedroevende 19 % bij de verkiezingen van september vorig jaar;…

Print Friendly, PDF & Email

Links omarmt het neoliberalisme en verkwijnt

La Sinistra is zoek (2) De versnelde sociaaldemocratisering na 1991, riep binnen de nu ex-PCI interne weerstanden op. Maar reeds veel eerder waren er linkse stromingen en groepen naast…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×