INTERNATIONALE POLITIEK

Kaakslagen in de Franse politiek

Image

Bij het Franse groene EELV heeft partijsecretaris Julien Bayou ontslag genomen. Hij heeft zijn ex mishandeld. Bij het linkse La France insoumise (LFI) heeft Adrien Quatennens ontslag genomen als coördinator, hij had zijn vrouw een kaakslag gegeven. Partnergeweld wordt, onder meer onder druk van actieve vrouwenbewegingen, zwaar aangerekend. Sommige politici, zoals LFI-chef Jean-Luc Mélenchon, hebben het daar lastig mee.

Tegen Bayou was een klacht ingediend bij de partijcel die zich buigt over sexistisch en seksueel geweld. Hij zou zich bij een breuk met een partner, schuldig hebben gemaakt aan psychisch geweld. Bayou zei dat het om aantijgingen ging waarvan hij de aard niet kende en sprak van ‘kafka in tijden van sociale netwerken’.

Tot zijn partijgenote en radicale feministe Sandrine Rousseau het op tv had over “gedrag dat de morele gezondheid van vrouwen kan breken”. Dat zou die vrouw tot een zelfmoordpoging hebben gedreven, aldus Rousseau. Daarop werd Bayou geen keus meer gelaten.

LFI

Bij La France insoumise (LFI) heeft de zaak Quatennens tot een interne crisis geleid. Quatennens werd ervan beschuldigd bij de scheiding met zijn echtgenote losse handjes te hebben gehad. De vrouw zelf hield het discreet, maar het weekblad Le Canard Enchainé, dat LFI niet in het hart draagt, bracht details.

Mélenchon probeerde de zaak te laten koelen zonder blazen. Maar de affaire, en vooral zijn houding, leidde tot een ongewone revolte bij LFI. Quatennens trok zich terug als coördinator, niet als parlementslid (voor Rijsel). Mélenchon vindt dat zijn dauphin een grote politieke rol moet blijven spelen.

Eerder dit jaar, na de verkiezingen, moest Damien Abad enkele dagen na zijn aanstelling al ontslag nemen. Abad was eerder fractieleider van de rechtse LR maar trad na de verkiezingen toe tot de groep van president Macron. Er liepen tegen hem verscheidene klachten voor verkrachting.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Mélenchon doet het weer

Links bundelt in Frankrijk de krachten tegen uiterst-rechts. Een “nouveau front populaire” kwam er in recordtijd en zaterdag kwamen een half miljoen Fransen op straat tegen uiterst-rechts. Maar Jean-Luc…

Print Friendly, PDF & Email

Franse jacht op “aanmoedigers terreur”

In verscheidene westerse landen neemt de repressie tegen pro-Palestijnse acties, kafkaïaanse vormen aan. In Duitsland onder meer, in de VS waar de (talrijke) pro-Palestijnse joodse actievoerders te horen krijgen…

Print Friendly, PDF & Email

Franse linkerzijde doet zichzelf de das om

Cordon sanitaire verplaatst zich naar links Er vallen al langer harde woorden tussen de vier partners van de Nupes, de Nouvelle Union populaire, écologique et sociale. Hamas zorgt voor…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×