Justitie en Elysée

Er komt geen klacht tegen drie medewerkers van de Franse president Emmanuel Macron. Die drie waren mogelijk betrokken bij een poging om Macron’s vroegere veiligheidschef Alexandre Benalla buiten schot te houden. De beslissing om hen niet te vervolgen komt van de procureur van Parijs die Macron tegen alle adviezen in aanstelde.
De zaak tegen de drie medewerkers was aangespannen door Gérard Larcher, de Senaatsvoorzitter, die een onderzoek had geopend naar de affaire Benalla. En hij vermoedde dat de drie medewerkers hadden gelogen of zaken hadden achtergehouden tijdens hun onder eed afgelegde verklaringen.
Hij maakte de zaak over aan het parket van Parijs waar Macron vorig jaar Rémy Heitz tot procureur aanstelde. De Hoge Raad van de Magistratuur en het ministerie van Justitie hadden drie kandidaten voorgedragen, maar de president legde die naast hem neer en benoemde zijn eigen favoriet, Heitz.
Die procureur zorgde al voor ophef door  journalisten te dagvaarden die hadden bericht over de affaire Benalla en over Franse wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Dat de drie medewerkers van Macron vrijuit gaan, doet vrezen dat justitie onder Macron in de pas moet lopen, aldus grondwetspecialist Jean-Philippe Derosier in Le Monde. “Ce n’est pas seulement troublant, c’est alarmant pour notre démocratie”.