INTERNATIONALE POLITIEK

Japan wijst vijanden met de vinger

Image

En verdubbelt legeruitgaven

Japan herziet zijn strategie. Het heeft twee grote bedreigingen voor zijn veiligheid met naam genoemd: China en Rusland.  Japan drijft zijn militaire uitgaven fors op en wordt daarmee een grotere pijler van Quad, de militaire alliantie met de VS, Australië en India. Dat is goed nieuws voor Washington dat de Indo-Pacific zone als zijn prioriteit stelt. Het betekent dat Japan zijn pacifistische grondwet volledig opzij schuift.

Deze positie is immers een breuk met de tot nog toe geldende ‘defensieve houding’ van Japan, in lijn met de op vrede ingestelde grondwet van n1947.  Die grondwet most de buren, China, Korea en andere, gerust stellen tegen het gevaar van een heropleving van het Japanse militarisme. De dit jaar vermoorde ex-premier Shinto Abe had al enkele initiatieven genomen om dat uit te hollen. Nu heeft de Japanse regering van Fumio Kishida het over de noodzaak klaar te staan voor een “tegenaanval”.

Militarisme

Daarom wordt het militair budget verdubbeld en zullen lange afstandsraketten worden geïnstalleerd.  China wordt ervan beschuldigd het evenwicht in de Indo-Pacific te hebben verstoord, terwijl Rusland met zijn agressie tegen Oekraïne bewezen heeft hoe gevaarlijk het is. Japan heeft met Rusland een territoriaal geschil over de Koerillen-eilanden die na de Tweede Wereldoorlog bij Rusland kwamen. Tokyo wijst ook over de alliantie tussen die twee bedreigingen, China en Rusland.

In China wordt deze Japanse draai gezien als een herleving van het Japans militarisme waaronder China zo zwaar te lijden heeft gehad. Het betekent ook dat Japan zich nog sterker militair bindt aan de VS en de door de VS gepromote Quad.

Japan tilde deze zomer zwaar aan het feit dat China 5 raketten afschoot binnen de Japanse maritieme Economische Zone tijdens het bezoek van VS-politica Nancy Pelosi aan Taiwan. Tegelijk is er toenemende  Amerikaanse druk op Tokyo om zijn militaire uitgaven op te voeren en een echte partner van Quad te worden.  Die gaan nu stijgen van minder dan 1 percent van het bnp tot 2 % tegen 2027.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Sikhs tussen VS en India

Narendra Modi is zes maanden geleden met de grootste honneurs ontvangen op het Witte Huis in Washington. Modi wou de grote vriendschap bezegelen met een bezoek van VS-president Joe…

Print Friendly, PDF & Email

Anti-Chinees schild in Oost-Azië

VS-president Joe Biden is erg tevreden over zijn top in Camp David met de leiders van Japan en Zuid-Korea. Ze hebben er de economische, politieke en militaire samenwerking tegen…

Print Friendly, PDF & Email

Modi, rijzende wereldster

“Strategische autonomie”: allianties aan alle kanten Narendra Modi, premier van India, is de rijzende ster aan het wereldfirmament. Hij was vorige week in Hiroshima een van de vedettes van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×