Japan wijst vijanden met de vinger

En verdubbelt legeruitgaven
Japan herziet zijn strategie. Het heeft twee grote bedreigingen voor zijn veiligheid met naam genoemd: China en Rusland. Japan drijft zijn militaire uitgaven fors op en wordt daarmee een grotere pijler van Quad, de militaire alliantie met de VS, Australië en India. Dat is goed nieuws voor Washington dat de Indo-Pacific zone als zijn prioriteit stelt. Het betekent dat Japan zijn pacifistische grondwet volledig opzij schuift.
Deze positie is immers een breuk met de tot nog toe geldende ‘defensieve houding’ van Japan, in lijn met de op vrede ingestelde grondwet van n1947. Die grondwet most de buren, China, Korea en andere, gerust stellen tegen het gevaar van een heropleving van het Japanse militarisme. De dit jaar vermoorde ex-premier Shinto Abe had al enkele initiatieven genomen om dat uit te hollen. Nu heeft de Japanse regering van Fumio Kishida het over de noodzaak klaar te staan voor een “tegenaanval”.
Militarisme
Daarom wordt het militair budget verdubbeld en zullen lange afstandsraketten worden geïnstalleerd. China wordt ervan beschuldigd het evenwicht in de Indo-Pacific te hebben verstoord, terwijl Rusland met zijn agressie tegen Oekraïne bewezen heeft hoe gevaarlijk het is. Japan heeft met Rusland een territoriaal geschil over de Koerillen-eilanden die na de Tweede Wereldoorlog bij Rusland kwamen. Tokyo wijst ook over de alliantie tussen die twee bedreigingen, China en Rusland.
In China wordt deze Japanse draai gezien als een herleving van het Japans militarisme waaronder China zo zwaar te lijden heeft gehad. Het betekent ook dat Japan zich nog sterker militair bindt aan de VS en de door de VS gepromote Quad.
Japan tilde deze zomer zwaar aan het feit dat China 5 raketten afschoot binnen de Japanse maritieme Economische Zone tijdens het bezoek van VS-politica Nancy Pelosi aan Taiwan. Tegelijk is er toenemende Amerikaanse druk op Tokyo om zijn militaire uitgaven op te voeren en een echte partner van Quad te worden. Die gaan nu stijgen van minder dan 1 percent van het bnp tot 2 % tegen 2027.
Visited 259 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.