Jammer, toch geen ongelijk over Trump 2?

Waarom toch dat blijvend geloof in peilingen en dat zelfbedrog? De punch van Trump heeft de peilers en al wie erin geloofde, KO geslagen. De bange voorspelling dat er een Trmp 2 aankwam, lijkt jammer genoeg te zullen uitkomen. Of wachten we toch op een mirakel, bijv dat alle briefstemmers voor Biden kozen, en heb ik, gelukkig, toch ongelijk? Maar van een “blauwe golf” is geen sprake, integendeel, in het Congres zijn de Democraten nietaan winst. Zie:

Wat we elders in de wereld al zo vaak vaststelden: waar radicaal rechts regeert, wint het meestal de verkiezingen. Polen, Hongarije, India… In Italië zit uiterst-rechts op verkiezingen te wachten om weer aan de macht te komen.

Trump heeft niet eens zijn arsenaal aan vuile streken moeten aanspreken om het met enig gemak te halen in “swing states” als Florida en Ohio, en wellicht ook Pennsylvania. Maar zelfs Michigan valt wellicht weer in zijn handen.

Zwak

Zou het misschien aan de zwakke tegenstand kunnen liggen? Het gaat niet om gebrek aan charisma van Joe Biden, wel om de inhoudsloosheid. De Democratische strategen volgen de peileirs die de bevolking hebben ingedeeld in allerlei micro-segmenten die men moet bewerken. Zoals de blanke geschoolde vrouwen uit de suburbs en noem maar op.

Ze zitten te rekenen met demografische verschuivingen. Meer Latino’s, dat is goed voor de Democraten, enz. Alsof er geen conservatieve Latino’s zijn die de benoeming van een vrome katholieke opperrechter toejuichen. Zo dragen ze zelf bij tot een verdere atomisering van de samenleving, die al zo in de hand wordt gewerkt door de zogenaamde sociale media – die allesbehalve sociaal zijn.

Globale wervende thema’s die iedereen aanspreken – rond bijv. belastingen en sociale zekerheid – ontbreken in die campagne. Het enige wervende was ‘maak een einde aan Trump’. Dat blijkt dan toch niet genoeg tegen een president die een optimistische show brengt en eraan herinnert “it’s the economy stupid”.

De droom van een Democratische meerderheid in de Senaat lijkt ook niet uit te komen. Trump kan dus verder regeren met een slaafse meerderheid in die Senaat en een stevige meerderheid in het Hooggerechtshof. Het Huis van afgevaardigden, waar de Democraten zetels verloren, is geen tegengewicht. De Democraten hebben alleen hun posities in de staten waar ze de gouverneur en het lokale congres hebben en in de grote steden die bijna allemaal een Democratich bestuur hebben.

Maar het tegengewicht zal dus van onderuit moeten komen,

Print Friendly, PDF & Email

Visited 498 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook