INTERNATIONALE POLITIEK

Jadot kandidaat van Franse groenen

Image

Yannick Jadot heeft nipt de tweede ronde gewonnen van de voorverkiezingen bij de Franse groenen – EELV. Hij haalde het van Sandrine Rousseau met 51,03 %. In de eerste ronde haalde hij 27,7 %, Rousseau 25,1 %, de rest ging naar drie andere kandidaten.. “Ik zal de kandidaat van het klimaat zijn”, aldus Jadot.

In recente peilingen zou Jadot rond 6 % van de stemmen halen, terwijl EELV het bij Europese en lokale verkiezingen veel beter deed. Het programma van Jadot is veel pragmatischer dan dat van Rousseau die de bijnaam “la Radicale” heeft. Ze beloofde Jadot in de campagne voor de presidentsverkiezingen, in april volgend jaar, volop te zullen steunen.

Totnogtoe deden groene kandidaten het in de presidentsverkiezingen erg bescheiden. De laatste keer dat er een groene kandidaat was, magistrate Eva Jolly in 2012, haalde die 2,31 %.

Rechts

Bij de rechtse partij Les Républicains (LR) hebben de leden zich in een brede raadpleging uitgesproken tegen het houden van des primaires, voorverkiezingen. De kandidaat van de LR zal worden aangeduid op een congres in november.

Dat verhoogt de kansen van Xavier Bertrand, de “president” van de regio Hauts-de-France (het noorden). Bertrand is nochtans geen lid van LR, hij verliet de partij twee jaar geleden. Zijn voornaamste rivale, Valérie Pécresse, is eveneens uit de partij LR gestapt. Vooral zij had aangedrongen op brede voorverkiezingen, terwijl Bertrand die afwees. Een andere mogelijke kandidaat is Michel Barnier die namens de EU de Brexit-onderhandelingen met Londen voerde.

Volgens peilingen zou Bertrand de hoogste score kunnen halen. President Emmanuel Macron rekent erop dat Bertrand de tweede ronde niet haalt, want tegen hem zou hij kunnen verliezen.

De eventuele kandidatuur van de uiterst-rechtse Eric Zemmour zou stemmen kunnen weghalen bij de eveneens uiterst-rechtse Marine Le Pen, wat de kansen van Bertrand zou verhogen. Maar Zemmour lijkt nog meer stemmen weg te kunnen halen bij rechts, zodat de kaarten in geval van een kandidatuur Zemmour nog erg open liggen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Franse partijpolitiek wordt ‘opgeschud’

LR, EELV, LFI, NPA… Al hebben Franse politieke partijen nauwelijks leden, toch hebben ze een druk intern leven – wat dan tenminste op activiteit wijst. In één weekend zijn…

Print Friendly, PDF & Email

Rechts in Zemmours vaarwater

Is er nog wel een rechtse kandidaat-president in Frankrijk nu Valérie Pécresse, kandidate van Les Républicains (LR) de uiterst-rechttse Eric Zemmour achterna holt? Gelukkig wel, zeggen enkele kopstukken van…

Print Friendly, PDF & Email

Pécresse kandidate voor rechts

Valérie Pécresse, ‘gouverneur’ van Ile de France, heeft bij de rechtse partij Les Républicains (LR) de tweede ronde gewonnen. Zij wordt de officiële kandidate van rechts voor de presidentsverkiezingen…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×