INTERNATIONALE POLITIEK

J.K. Rowling, ongewenst bij Harry Potter

Image
Straatprotest tegen Rowling en transfobie

Harry Potter, een mondiaal succes van auteur J.K. Rowlings. Op 1 januari 2022 organiseert streamer HBO Max de 20ste verjaardag van de eerste film van die wereldvermaarde saga. Maar de auteur is alvast niet uitgenodigd. Zij zou een smet op dat feest werpen, want zij is beschuldigd van “transfobie”.

Vorige week kwam de cast van de eerste film samen. Ook daar één grote afwezige: de auteur, de bedenkster van Harry Potter. Niet uitgenodigd, want “transfoob”.

Rowlings draagt het hart links en laat dat ook permanent blijken. Ze is een feministe die haar bekendheid gebruikt om mee het huiselijk en ander geweld tegen vrouwen aan te klagen. Ze spaart haar kritiek niet op figuren als Donald Trump (“een fascist”) en Boris Johnson “een zelfingenomen dwazerik”).

Vrouw?

Maar haar eerder negatieve tweets en andere teksten van de voorbije twee jaar over de strijd voor de rechten van de transgender gemeenschap, lokten zeer scherpe reacties uit. Dat zij die strijd schadelijk voor de vrouwenstrijd noemde, zette veel kwaad bloed. Ze vergeleek ondermeer de begeleiding van transpersonen met praktijken om homo’s tot hetero’s te ‘bekeren’. In juni vorig jaar deed ze er een schep bovenop; Op een tekst waarin gerechtigheid werd geëist voor “personen die hun regels hebben”, reageerde ze met de vraag “Waarom is het woord vrouw verdwenen?

De zogenaamde ‘sociale media’ raakten bedolven onder de haatberichten. Rowling, rott in hell, Rowling is erger dan Voldemort (de slechterik uit de Pottersaga), hopelijk word je verkracht, dood aan Rowling en andere lieve boodschappen. Uitgevers worden onder druk gezet haar werk niet meer uit te geven, boekhandels om het niet meer te verkopen, enz.

Debat?

Heeft men geluisterd naar haar uitleg? Waarom ze vreest dat het wegmoffelen van de term vrouw de strijd om vrouwenrechten kan beschadigen? Allicht heeft ze ongelijk, of is ze niet genuanceerd genoeg. Maar er komt geen debat, Rowling is schuldig.

Zij was in juli vorig jaar een van de ondertekenaars van een pleidooi tegen onverdraagzaamheid, samen met Salman Rushdie, Margaret Atwood, Kamel Daoud, Noam Chomsky, Gloria Steinem, Fareed Zakaria, initiatiefnemer Thomas Chatterton Williams en 150 anderen. Hun oproep is op een koude steen gevallen.

Het lot van J.K. Rowlings wordt ook ter harte genomen door de Global Times, de Chinese ‘patriottische krant’. Die maakt zich vrolijk over dit geval van “cancel culture waarbij stemmen die niet correct worden bevonden, monddood worden gemaakt.” Wat in China niet voorkomt.

Zie Rowling zelf:

J.K. Rowling Writes about Her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Woke en ‘maccarthysme’

Uit De Standaard: “In een interview in deze krant waarschuwde Luc Sels, rector van de KULeuven, voor polarisatie die academische vrijheid in de weg staat. Onder meer extreme fracties…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron, de gok na de schok

Links samen in Nouveau Front Populaire Is Emmanuel Macron, president van Frankrijk, zodanig geschrokken van een algemeen voorspelde uitslag, dat hij van de schok een enorme gok waagt? In…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×