9 September 2020

Italië peilt

Ondanks de zware tol van de coronacrisis, blijven diverse bureaus en media de kiesintenties van de Italianen peilen. De uiterst-rechtse oppositie valt de regering Conte 2 dagelijks aan, met onder meer het verwijt: te autoritair. Maar desondanks blijktu volgens verscheidene peilingen dat Giuseppe Conte, de partijloze premier, de populairste onder de politici is.
Verder is de grote winnaar Giorgia Meloni, leidster van de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia. Die partij is de erfgename van de neofascistische MSI, die in 1994 Nationale Alliantie werd en dan opging in Berlusconi’s ‘Popolo della Libertà’. Toen die uiteenviel omdat Berlusconi weer zijn Forza Italia van stal haalde ontstond Fratelli d’Italia. Die kan 13 tot 14 % halen, een verdubbeling.
Dat is dan vooral ten koste van die andere uiterst-rechtse groep, de Lega van Matteo Salvini die schommelt rond 28 %, 11 meer dan bij de verkiezingen van twee jaar geleden, maar 5 minder dan bij de Europese verkiezingen. Rechts kon nog altijd op een stevige meerderheid rekenen dankzij Forza Italia (EVP), rond 6 tot 7 %.

Sterren

De centrumlinkse regerende PD schommelt tussen 20 en 22%, een lichte winst, zeker rekening houdend met de afscheuring van ex-premier Matteo Renzi. Diens Viva Italia bengelt rond 3 %.
Verliezer is die andere regeringspartij, de Vijfsterrenbeweging M5S, die volgens sommige recente peilingen voorbijgestoken wordt door Fratelli d’Italia (beide rond 14 %). In 2018 haalde M5S 33 %.
Diverse linkse groepen samen (Sinistra, groenen, Europa+…) halen samen rond 8%.
Maar voorlopig denken ze in Italië niet aan verkiezingen, wel aan corona.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×