INTERNATIONALE POLITIEK

Italië op de Zijderoute

Image

Venetië was lang een eindpunt van een Zijderoute, nu wordt dat wellicht Triëst. Want China wil die haven uitbouwen tot een belangrijk knooppunt op zijn nieuwe “Zijderoute”. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft alle bezwaren vanuit de EU en  de VS naast zich neergelegd. Wij ondertekenen de overeenkomst met China, wij zijn niet de enige lidstaat van de EU om in te gaan op China’s voorstellen, wij zijn geen Chinees Paard van Troje, bevestigde de premier de voorbije dagen. Hij zal op 22 maart in Rome de Chinese president Xi Jinping ontvangen.
De Italiaanse regeringspartijen waren het daar onderling niet over eens. De uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini ziet daarin risico’s op “kolonisering” (Salvini is ook racistisch over Aziaten),  terwijl M5S er volledig achter staat. Beide partijen willen de EU wel een neus zetten, maar de Lega heeft meer affiniteit met VS-president Donald Trump die fel campagne voert tegen de stijgende invloed van concurrent China. Conte verzekert dat nauwe economische samenwerking met China compleet verenigbaar is met Italië’s lidmaatschap van de Navo.

Transparantie

Bij de EU wordt vooral van leer getrokken tegen wat ze “het gebrek aan Chinese transparantie” noemt. China wordt ervan beschuldigd bij grote infrastructuurwerken altijd Chinese ondernemingen te bevorderen. Brussel dringt erop aan dat de regels van open bare aanbesteding zouden worden gevolgd om dat tegen te gaan. Conte onderstreept naar eigen publiek toe dat de nieuwe Zijderoute de economie en de werkgelegenheid zal stimuleren.
Italië is niet het eerste EU-land dat in het Chinese ‘Belt and Road Initiative’ (BRI) stapt, maar het is wel de eerste grote lidstaat. Conte zegt dat Italië veel stipter het EU-kader voor samenwerking met China respecteert, dan veel andere EU-landen.  Sommige van die landen, zoals Griekenland, worden beticht dat ze in ruil politieke toegevingen aan China doen, bij voorbeeld door in internationale organisaties China te sparen inzake naleving van mensenrechten. China boekt totnogtoe vooral succes bij de EU-lidstaten van Centraal-Europa en de Balkan en hoopt na Italië ook Frankrijk en Duitsland bij de BRI te betrekken.

Relevant

Verplicht gelukkig

Dagelijks leven in een communistische heilstaat Garrie van Pinxteren studeerde Chinees, kwam in 1982 aan in China, werd er in 2001 correspondente voor de NRC en de NOS en…

Geruisloos naar een nucleair Armageddon?

Terwijl het nucleair ontwapeningsregime op apegapen ligt, werken kernwapenmachten in sneltempo aan de modernisering en sinds kort ook aan de uitbreiding van hun nucleaire arsenalen. In een context van…

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

De wereld met Trump

You May Also Like

×