Italië op de Zijderoute


Venetië was lang een eindpunt van een Zijderoute, nu wordt dat wellicht Triëst. Want China wil die haven uitbouwen tot een belangrijk knooppunt op zijn nieuwe “Zijderoute”. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft alle bezwaren vanuit de EU en  de VS naast zich neergelegd. Wij ondertekenen de overeenkomst met China, wij zijn niet de enige lidstaat van de EU om in te gaan op China’s voorstellen, wij zijn geen Chinees Paard van Troje, bevestigde de premier de voorbije dagen. Hij zal op 22 maart in Rome de Chinese president Xi Jinping ontvangen.
De Italiaanse regeringspartijen waren het daar onderling niet over eens. De uiterst-rechtse Lega van Matteo Salvini ziet daarin risico’s op “kolonisering” (Salvini is ook racistisch over Aziaten),  terwijl M5S er volledig achter staat. Beide partijen willen de EU wel een neus zetten, maar de Lega heeft meer affiniteit met VS-president Donald Trump die fel campagne voert tegen de stijgende invloed van concurrent China. Conte verzekert dat nauwe economische samenwerking met China compleet verenigbaar is met Italië’s lidmaatschap van de Navo.

Transparantie

Bij de EU wordt vooral van leer getrokken tegen wat ze “het gebrek aan Chinese transparantie” noemt. China wordt ervan beschuldigd bij grote infrastructuurwerken altijd Chinese ondernemingen te bevorderen. Brussel dringt erop aan dat de regels van open bare aanbesteding zouden worden gevolgd om dat tegen te gaan. Conte onderstreept naar eigen publiek toe dat de nieuwe Zijderoute de economie en de werkgelegenheid zal stimuleren.
Italië is niet het eerste EU-land dat in het Chinese ‘Belt and Road Initiative’ (BRI) stapt, maar het is wel de eerste grote lidstaat. Conte zegt dat Italië veel stipter het EU-kader voor samenwerking met China respecteert, dan veel andere EU-landen.  Sommige van die landen, zoals Griekenland, worden beticht dat ze in ruil politieke toegevingen aan China doen, bij voorbeeld door in internationale organisaties China te sparen inzake naleving van mensenrechten. China boekt totnogtoe vooral succes bij de EU-lidstaten van Centraal-Europa en de Balkan en hoopt na Italië ook Frankrijk en Duitsland bij de BRI te betrekken.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 303 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook