4 October 2020

Italië: kruisen over abortus

Op de begraafplaats Flaminio in Rome staan witte kruisen boven “graven” van foetussen met daarop de naam van de moeder. De instantie die instaat voor het recht op privacy opent een onderzoek wie daarachter zit. Dat het om lieden gaat die nooit de legalisering van abortus hebben verteerd, staat wel vast.

Een vrouw die een abortus had, vertelt hoe men haar in het ziekenhuis na de abortus documenten liet tekenen waarvan ze niet veel snapte. Later stond haar naam op een wit kruis waar de foetus was begraven. Andere vrouwen hadden dezelfde nare ervaring. Ze nemen vaak ook aanstoot aan de plaatsing van een kruis, “een symbool waar we niets mee te maken hebben”. Deze week hadden op één dag al meer dan 30 vrouwen de vereniging ‘Differenza Donna’ gecontacteerd.

“Familie”

Het begraven van een foetus op een begraafplaats kan volgens een wet uit de fascistische periode, 1939, over begraafplaatsen. Abortus werd in 1978 in Italië geliberaliseerd na een referendum waarin de katholieke kerk en haar politieke bondgenoten zwaar in de minderheid werden gesteld. De kerk probeerde nadien de wet te doen verstrengen, maar totnogtoe mislukte dat.

De wet van 1978 voorziet ook in het recht op anonimiteit van de vrouw, wat met die kruisen met naam op, overduidelijk wordt geschonden.
De begraafplaatsen van foetussen hebben duidelijk tot doel vrouwen die abortus laten uitvoeren, te criminaliseren. Die actie staat niet alleen. Vooral Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, voert, paternoster in de hand, een campagne voor de traditionele christelijke familie. (Zie https://www.uitpers.be/salvini-brengt-familie-tonele/)

Print Friendly, PDF & Email
Visited 27 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×