28 October 2023

Israël-VS geïsoleerd in VN

Op de Algemene Vergadering van de VN is gebleken hoe geïsoleerd het kamp Israël-VN wel staat in de oorlog Israël-Palestina. Een resolutie die oproept tot een humanitair bestand en respect voor de humanitaire en legale verplichtingen, kreeg 120 stemmen voor, 14 tegen en 45 onthoudingen. België stemde zoals Luxemburg, Ierland, Frankrijk, Portugal , Spanje en Slovenië voor. Vier EU-lidstaten stemden tegen.

Opvallend is dat de meeste EU-lidstaten te laf waren om zoals België en co, tegen de wensen van de VS en Israël in te gaan. Dat Israëls trouwe vriend Viktor Orban (Hongarije) tegen zou stemmen, lag in de verwachting. Ook Kroatië, Oostenrijk en Tsjechië stemden tegen. De rest kroop dus weg in onthouding.

Verdeelde EU

De stemming weerspiegelt de spanningen binnen de EU over de slachting die Israël in Gaza aanricht. Die spanning is zeer duidelijk aan de top, waar Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen zelf het voortouw nam en vliegensvlug, zonder medeweten van de rest, Israël 100 percent ging steunen. Ze deed voorzitter Charles Michel van een foto wegtoveren en knipte zijn zinsdeel over respect voor internationaal recht. Josep Borrell, verantwoordelijk voor de EU-diplomatie, was voor Von der Leyen van geen tel.

Vooral België, Luxemburg, Ierland, Spanje en Portugal hebben zware kritiek op de houding van Von der Leyen. Darmee staan ze pal tegenover lidstaten die onvoorwaardelijke steun aan Israël betuigen, zoals Duitsland en Hongarije.

Naast de vele EU-weifelaars, enkele opvallende onthoudingen. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die hier dan toch niet trouw de VS volgen. India, waar mogelijk de islamofobie van de hindoenationalistische regering meespeelt. En Oekraïne dat nochtans alle begrip zou moeten hebben voor respect voor humanitaire en legale verplichtingen.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 6 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×