INTERNATIONALE POLITIEK

Israël-VS geïsoleerd in VN

Image

Op de Algemene Vergadering van de VN is gebleken hoe geïsoleerd het kamp Israël-VN wel staat in de oorlog Israël-Palestina. Een resolutie die oproept tot een humanitair bestand en respect voor de humanitaire en legale verplichtingen, kreeg 120 stemmen voor, 14 tegen en 45 onthoudingen. België stemde zoals Luxemburg, Ierland, Frankrijk, Portugal , Spanje en Slovenië voor. Vier EU-lidstaten stemden tegen.

Opvallend is dat de meeste EU-lidstaten te laf waren om zoals België en co, tegen de wensen van de VS en Israël in te gaan. Dat Israëls trouwe vriend Viktor Orban (Hongarije) tegen zou stemmen, lag in de verwachting. Ook Kroatië, Oostenrijk en Tsjechië stemden tegen. De rest kroop dus weg in onthouding.

Verdeelde EU

De stemming weerspiegelt de spanningen binnen de EU over de slachting die Israël in Gaza aanricht. Die spanning is zeer duidelijk aan de top, waar Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen zelf het voortouw nam en vliegensvlug, zonder medeweten van de rest, Israël 100 percent ging steunen. Ze deed voorzitter Charles Michel van een foto wegtoveren en knipte zijn zinsdeel over respect voor internationaal recht. Josep Borrell, verantwoordelijk voor de EU-diplomatie, was voor Von der Leyen van geen tel.

Vooral België, Luxemburg, Ierland, Spanje en Portugal hebben zware kritiek op de houding van Von der Leyen. Darmee staan ze pal tegenover lidstaten die onvoorwaardelijke steun aan Israël betuigen, zoals Duitsland en Hongarije.

Naast de vele EU-weifelaars, enkele opvallende onthoudingen. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die hier dan toch niet trouw de VS volgen. India, waar mogelijk de islamofobie van de hindoenationalistische regering meespeelt. En Oekraïne dat nochtans alle begrip zou moeten hebben voor respect voor humanitaire en legale verplichtingen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Arabische muilbanden voor kritiek op Israël

In Egypte worden manifestaties van solidariteit met de Palestijnen van Gaza niet geduld. Een groep die op straat kwam voor steun aan de vrouwen van Gaza, werd met geweld…

Print Friendly, PDF & Email

Standpunt van de redactie: Gruwelijke gewenning

In het Nasser ziekenhuis in Khan Younes zijn in een massagraf 283 lijken geteld, voorlopig cijfer. In het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-stad zijn in en rond het ziekenhuis al…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlische vernieuwing: Totale oorlog tegen de ziekenhuizen.

Na vijf maanden beleg waren midden vorige week 31.988 intussen 32.333 doden geteld in Gaza, naast 74.188, intussen 74.694 gewonden en verminkten — terwijl de Israëlische IDF (Israeli Defence…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×