INTERNATIONALE POLITIEK

Israël-lobby stuurt voorverkiezingen in VS

Image

In een Newyorks district hebben “gematigde Democraten” het “radicale Congreslid” Jamal Bowman in de voorverkiezing weggestemd. Hij moest de duimen leggen voor “de gematigde ervaren Democraat” George Latimer. Achter die gematigde Democraten schuilt echter een allesbehalve gematigde lobby: de American Israel Public Affairs Committe (AIPAC). Die heeft het gemunt op kandidaten die volgens haar teveel kritiek hebben op Israël.

Deze voorverkiezing werd zowat de duurste uit de geschiedenis voor een Congreszetel: de AIPAC besteedde er 14.5 miljoen dollar aan. Deze lobby heeft een omvangrijke strijdkas, gespijsd door onder andere enkele bekende Republikeinse miljardairs. Die dus op die manier de selectie van kandidaten bij de Democratische concurrentie zwaar beïnvloeden.

In New York gebruikte AIPAC dat geld om zoveel mogelijk alle negatieve kanten van Bowman, een verdediger van de Palestijnse rechten, uitvoerig uit de doeken te doen. En om tegelijk de kwaliteiten te belichten van zijn tegenstrever Latimer die al lang kan rekenen op de steun van de Clintons, van het Democratisch establishment in het algemeen.

Gesterkt door dit succes in New York trekt AIPAC nu naar andere staten. De lobby heeft onder andere Cori Bush in het vizier, een Congreslid in Missouri die ook tot de “Squad” behoort. De Squad: een informele groep van negen Democratische Congresleden kritisch voor Israël, met o.a. Alexandria Ocasio-Cortez.

Er komt ook nog Michigan waar de Israël-lobby veel geld wil besteden aan het bekampen van enkele kandidaten die het opnemen voor de Palestijnen. Het is vooral daar dat president Joe Biden in eigen kamp veel tegenwind krijgt omwille van zijn volle steun aan Israël.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Rechters bezaaien Trumps weg met rozen

Een wankele tegenkandidaat. Een gemiste kogel met als repliek een heldhaftige vuist ‘Fight’. En rechters die alle hindernissen op weg naar 10 november 2024 een voor een opruimen. Wat…

Print Friendly, PDF & Email

VS. Crisis op de campus

“Ga terug naar je klaslokaal, en stop die onzin. Stop met het verspillen van het geld van jullie ouders.” Dat was de boodschap van Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter…

Print Friendly, PDF & Email

Trump en abortus

Na een aantal gerechtelijke uitspraken is abortus weer een belangrijk thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit komt Trump niet goed uit. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, door toenmalig president Donald Trump…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×