Israël is in alle opzichten een militaire grootmacht. Het bezit een hoogontwikkelde militaire industrie, is een van de belangrijkste wapenexporteurs en een kernwapenmacht.
Aan Palestijnse kant is er geen regulier leger. Er zijn wel gewapende milities die vooral inzetten op al dan niet zelf gefabriceerde raketten. Qua bewapening moeten ze ver onderdoen voor het enorme arsenaal waaruit Israël kan putten.
Israël beschikt over een leger (officieel: Israëlische Defensiemacht – IDF) met 170.000 actieve militaire personeelsleden. Daarnaast zijn er nog 3 miljoen dienstplichtigen of reservetroepen. Dat betekent dat 1 op de 3 bewoners een rol vervuld bij de IDF. Ter vergelijking. Hamas zou over maximum 20.000 strijders beschikken.
Het Israëlische militaire budget bedraagt 21,7 miljard dollar (5,6% van het BBP). Het land prijkt daarmee op de 14e plaats wereldwijd.
Miljardensteun uit de VS
Israël kan elk jaar rekenen op 3,8 miljard militaire steun uit de VS zoals bepaald in een memorandum of understanding uit 2016 die 10 jaar geldt vanaf 2019 (onder president Obama afgesloten). Die vloeit grotendeels terug naar de wapenindustrie in de VS in de vorm van bestellingen. Zo plant de VS een grote wapenlevering ter waarde van 735 miljoen dollar. Het Witte Huis heeft zijn goedkeuring gegeven aan de deal, hoewel er protest komt uit eigen rangen. Het zou o.m. gaan over GBU-39 precisiebommen die Israël de jongste dagen in Gaza zou hebben ingezet. Van alle wapenimport naar Israël tussen 2009 en 2020 was veruit het grootste deel afkomstig uit de Verenigde Staten (92% in 2020). Duitsland is een andere belangrijke leverancier (5,9%), gevolgd door Italië (2,3%).
De landmacht is een van de best uitgeruste ter wereld met een arsenaal dat grotendeels op eigen bodem wordt geproduceerd zoals de beruchte Merkava-tanks en de meeste artilleriesystemen. Een ander deel van de wapens is hoofdzakelijk afkomstig uit de VS (waaronder lichte vuurwapens, raketlanceerders, granaatwerpers,…). De IDF beschikt over 1650 tanks en 7500 pantservoertuigen.
De luchtmacht telt rond de 240 F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen die bij elke oorlog in Gaza intensief worden ingezet. Israël heeft ook de fameuze F35 lightning II in zijn arsenaal, een gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie. Het heeft er daarvan in totaal 50 besteld in de VS. Het is niet bekend of het toestel al in Gaza is ingezet. Daarnaast beschikt de luchtmacht over meer dan 120 gevechtshelikopters. Israël is ook marktleider voor gewapende drones die voornamelijk door twee eigen wapenbedrijven worden geproduceerd: Israël Aircraft Company (IAI) en Elbit Systems die respectievelijk de bekende types Heron en Hermes (450 en 900) produceren.
De Israëlische marine kan rekenen op 4 korvetten (kleine oorlogsschepen), 8 raketboten, 6 onderzeeërs, 45 patrouilleboten en 2 ondersteuningsschepen. De zeemacht heeft 10.000 militairen onder de wapens. Gaza beschikt enkel over kleine vissersboten.
Israël heeft ook een uitgebreid en gesofistikeerd arsenaal aan raketsystemen, zowel ballistische als kruisraketten. Het heeft ook een goed uitgebouwd raketschild, het inmiddels welbekende ‘IJzeren Koepel-systeem’ dat naar verluidt tot 90% van de Hamas-raketten die op Israël worden afgevuurd kan onderscheppen. Israël beschikt voorts over nucleaire draagbare ballistische raketten voor gemiddelde afstand. De Jericho-3 heeft een reikwijdte van 4.800 tot 6.500 km en kan met kernkoppen uitgerust worden.
Kernwapenmacht
Israël is sinds eind de jaren ’60 een kernwapenmacht. Het hanteert daarover een dubbelzinnige politiek door dat te bevestigen, noch te ontkennen. De schattingen variëren sterk, maar het zou om minstens 80 tot mogelijks 160 kernwapens gaan. Het land is geen lid van het Non-proliferatieverdrag en anders dan Iran krijgt het land daarvoor geen internationale tegenwind.
Het Israëlisch nucleaire arsenaal bestaat uit een ‘triade’ waarbij kernwapens ingezet kunnen worden via gevechtsvliegtuigen (zowel bommen als raketten), kruisraketten vanop ‘Dolphin-klasse’ duikboten (door Duitsland geleverd) en grondraketten.
Battle tested voor de wereldmarkt
Israël heeft een goed uitgebouwde militaire industrie. In de marketing pakt het graag uit met het feit dat deze ‘battle tested’ zijn. Drie Israëlische wapenbedrijven bevinden zich in de wereldwijde top 50 (data van 2018). Het gaat om Elbit Systems (plaats 28), IAI (plaats 39) en Rafael (plaats 44), goed voor een gezamenlijke wapenverkoop van 8,690 miljard dollar in 2018. De vele agressie-oorlogen hinderen niet dat Israël met stijgend gemak zijn wapens aan de wereld kan slijten. Het prijkt op de achtste plaats in de wereldranglijst van de wapenexport met een marktaandeel van 3%. 2017 was een topjaar met een verkoop van 9,2 miljard dollar. De meeste wapens gaan naar de Aziatische regio (41% in 2019, India is de belangrijkste klant), gevolg door Europa (26%) en Noord-Amerika (25%). Afrika en Latijns-Amerika waren samen goed voor 4%.
Meer over het ontstaan van de Israëlische militaire industrie vind je in dit dossier uit 2012.