INTERNATIONALE POLITIEK

IS van Sahel tot Chorasan

Image

IS Chorasan slaat steeds verder van huis toe. Huis, dat is een regio met grote delen van Iran, Tadzjikistan, Oezbekistan, Afghanistan… die ooit het emiraat Chorasan vormden. Deze tak van IS had aanvankelijk, tien jaar geleden, Afghanistan als basis, maar de recente aanslagen in de Iraanse stad Kerman (84 doden) en nu bij Moskou (133 doden) illustreren de grote reikwijdte van deze terreurgroep.

Terwijl de Afghaanse Taliban strijd leverden tegen de regeringstroepen en de Navo, kregen ze vanaf 2015 ook te maken met IS. Dat waren aanvankelijk vooral ontevreden Taliban die overliepen. Maar er kwamen ook snel Pakistani, Tadzjieken, Turkmenen en anderen bij. Onder hen ook strijders die ervaring hadden opgedaan in Syrië en Irak waar IS zijn eigen staat had opgericht.

In Afghanistan voerden ze onder meer aanslagen uit op scholen en op moskeeën van sjiïtische Hazara’s. In september 2022 vielen ze in Kaboel de Russische ambassade aan, waarbij zes doden vielen.

Ze zijn vooral ingeplant in het noordoosten van Afghanistan en in de grensstreek met Tadzjikistan. In mei 2019 vielen ze bij de Tadzjikistaanse hoofdstad Doesjanbe een gevangenis aan, terwijl ze binnenin een opstand organiseerden. Op 3 januari dit jaar werd Iran opgeschrokken door de aanslag in Kerman op een enorme menigte bij de herdenking van generaal Soleiman die in Irak door de Amerikanen was vermoord.

De spectaculaire aanslag in Moskou bevestigt alvast waar terreurexperts van de VN en van diverse landen al een tijd voor waarschuwen: IS is verre van uitgeteld. Nadat de Islamitische Staat van de Levant en Irak vijf jaar geleden verslagen werd verklaard, bleven talrijke groepen er nog actief. Er gaat geen week voorbij, soms geen dag, zonder aanslagen van IS tegen Syrische regeringtroepen of tegen de Syrische Democratisch Strijdkrachten (overwegend Koerden).

IS is zich ook nog sterker gaan “regionaliseren” en is onder meer erg actief in delen van Afrika. Vooral in enkele Sahel-landen – waar er concurrentie is van Al Qaeda – en in Centraal-Afrika.

Zie ook:

Daesh (IS) wrijft zich in de handen

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Turkse minister Fidan en explosieve ajuinen

De nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan was eerder de grote baas van de MIT, de Turkse geheime dienst. Een rechterhand van Erdogan – “mijn bewaker van…

Print Friendly, PDF & Email

Grensruzie tussen Taliban en Pakistan

De oude Pathaanse kwestie, en de daarmee verbonden Durand-grens tussen Afghanistan en Pakistan, bederft de vriendschap tussen Kaboel en Islamabad. Aan de grens komt het zelfs tot geduw en…

Print Friendly, PDF & Email

Taliban klaar voor Kaboel

Donald Trump wil de rest van de wereld doen voelen dat hij nog aan de touwtjes trekt, onder meer door sneller dan voorzien troepen vanuit Afghanistan naar huis te…

Print Friendly, PDF & Email
STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

You May Also Like

×