INTERNATIONALE POLITIEK

Is scharnier Tsjaad “gered”?

Image

Mahamat Idriss Déby heeft met grote meerderheid de presidentsverkiezingen in Tsjaad gewonnen. Dat zou een opluchting moeten zijn voor het Westen, Frankrijk in het bijzonder. Want Tsjaad is door zijn scharnierligging alleen al erg belangrijk in een deel van Afrika waar de westerse invloed tanend is. Maar niets is gegarandeerd, zo bleek in de buurt van Tsjaad.

De zege van Déby wordt fel betwist door Succes Masra, een oppositieleider die door Déby als hoofd van de militaire junta tot premier was aangesteld. De kiescommissie blijft echter bij haar 61 % voor Déby. Die had campagne gevoerd als garant van de stabiliteit – zijn vader zorgde dertig jaar lang voor een dictatoriale vorm van stabiliteit, tot hij in april 2021 in een operatie tegen rebellen sneuvelde. Daarop nam zijn zoon aan het hoofd van een militaire junta het roer over.

Libië

Die rebellen kwamen uit het zuiden van Libië, en wat daar gebeurt wordt door westerse inlichtingendiensten met argusogen gevolgd. Volgens die bronnen zijn er de voorbije maanden op grote schaal Russische wapens en militairen aangevoerd in het oosten en zuiden van Libië waar het Russische African Corps, bisnummer van de Wagnergroep, gelegerd is. Bij de Navo vrezen ze al dat een oud plan weer bovenkomt, een Russische militaire haven in Syrte, stad onder controle van generaal Haftar die het oosten controleert.

Vooral het district Djoufra, 350 km ten zuiden van Syrte, wordt in de gaten gehouden. Dat zou de draaischijf worden van waaruit de Russen manschappen en wapens sturen naar de landen waar ze recent voet aan de grond kregen. Onder meer in Niger met zijn uraniummijnen. Daar worden de jongste tijd Iraanse vertegenwoordigers opgemerkt die via Russisch contact 300 ton mineraal willen bestellen. Tegelijk zijn in de hoofdstad Niamey recent rond honderd militairen van het Africa Corps geland.

Reden genoeg om Tsjaad in het westers gareel te houden. Want daarnaast is dat Russische Africa Corps ook al actief in het aangrenzende Soedan. Daar staat Moskou aan de kant van de Rapid Support Forces van krijgsheer ‘Hemetti’ die via Tsjaad wapens krijgt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Ten zuiden van Soedan is er dan de Centraal-Afrikaanse Republiek waar dat Africa Corps ook stevig is ingeplant.

Met andere woorden: voor zowel Parijs als Washington mag Tsjaad niet verloren gaan. Maar daar zal een prijs moeten voor betaald worden, want Déby blijkt niet doof van de lokroep uit Moskou waar hij begin dit jaar met groot eerbetoon werd ontvangen. En de Russische vice-minister van Defensie Joenoes-bek Jevkoerov is uit de buurt niet weg te slaan.

Relevant

Opbod rond Tsjaad

Nu Niger na de Franse ook de VS-militairen de deur heeft gewezen, trachten Parijs en Washington Tsjaad in het Westers gareel te houden. Nu er presidentsverkiezingen aankomen (6 mei)…

Tsjaad in oog van Afrikaanse stormen

Laatste – wankele – Franse pion in Sahel Tsjaad heeft tal van problemen binnen zijn grenzen; Bovenop krijgt het ook meeren meer te maken met de conflicten in zijn…

Onrust in Tsjaad ontwricht Sahel verder

In Tsjaad zijn donderdag minstens 50 mensen omgekomen bij onlusten in de hoofdstad N’Djamena en verscheidene andere steden. Tsjaad gold tot voor kort als een van de meer stabiele…

Hoe ‘het Westen’ zijn invloed verkwanselt

You May Also Like

×