IS juicht Erdogan toe

Er heerst grote vreugde in de kampen in Noord-Syrië waar duizenden IS-strijders opgesloten zitten. Ze juichen omdat de Turkse president Erdogan  troepen en wraakzuchtige islamistische milities inzet tegen degenen die hen opgesloten houden: de Syrische Democratische Krachten waarvan de Koerdische milities de kern vormen. Erdogan is de objectieve bondgenoot van IS. De buitenwereld kijkt toe. Of stemt in, zoals Moskou.
De jihadisten van IS zijn wild enthousiast, melden diverse verslaggevers. Ze gaan ervan uit dat de Turkse troepen en hun milities, onder wie veel op wraak beluste jihadisten, de Koerden en hun bondgenoten fel zullen verzwakken en dat ze binnenkort vrij komen. Het gaat om vele duizenden, wellicht rond 10.000, onder wie 2000 buitenlandse strijders. Andere IS-strijders vechten nu mee aan de zijde van de Turkse troepen. Hun specialisten inzake onthoofdingen bereiden zich voor op massale wraak tegen die Koerden en Arabieren die hen uit Raqqa hebben verjaagd.
De Koerden hebben al vaak gewaarschuwd dat een Turkse invasie een chaos zal veroorzaken waarin zij de kampen met 10.000 IS-strijders en daarnaast 80.000 van hun familieleden niet langer kunnen controleren. Zowel in België als tal van andere Europese landen panikeert men bij het idee dat duizenden IS-strijders binnenkort terugkeren.

Herrijzenis

Turkije zal hen blijkbaar niets in de weg leggen. Het was tenslotte via Turkije dat de meesten in Syrië geraakten om er de IS-staat mogelijk te maken. Ze kunnen ook in Syrië zelf blijven en meewerken aan  de herrijzenis van die staat. Met dank aan Erdogan. Die heeft daar zeker geen probleem mee, voor hem zijn de Koerden veel ergere terroristen dan IS.
Europese leiders zijn bezorgd? Toch laten ze Erdogan betijen, die chanteert hen met de dreiging Syrische vluchtelingen massaal naar Europa te laten gaan. En bovendien zegt hij dat het gebied dat hij in Syrië wil bezetten, zal dienen om honderdduizenden van die vluchtelingen te vestigen. Een gedroomde situatie voor IS, dat ook elders weer de kop opsteekt. Zoals in Libië en de Sahel.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 291 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook