INTERNATIONALE POLITIEK

Iran op schopstoel in Irak

Image

De massale demonstraties tegen de Iraakse regering, beschuldigd van corruptie en wanbeleid, hebben de voorbije dagen een uitgesproken anti-Iraans karakter gekregen. Dat is vooral het geval in de sjiïtische steden van het zuiden, waar pro-Iraanse milities moordend ‘de orde handhaven’.
Er vielen al honderden doden, van wie velen gedood door sluipschutters of gemaskerde mannen die betogers aanvallen. De sjiïtische leider Al-Sistani drong begin oktober aan op een onderzoek naar wie daar achter zit. Dat onderzoek bracht geen klaarheid, het meldde alleen ‘overdadig gebruik van geweld.

Deugdzaam

Maar door wie? Betogers in diverse steden vielen gebouwen aan van de pro-Iraanse militie Assaib Ahl Al-Haq (de Liga van de Deugdzamen’) die ze schuldig achten aan moordpartijen. Onder betogers doet het gerucht de ronde dat die militie in de ziekenhuizen gewonde betogers afmaakt.
Die militie behoort tot de zogenaamde ‘Volksmobilisatie’. Deze bundeling van pro-Iraanse sjiïtische milities kwam er nadat IS in 2014 Mosoel en het noorden van Irak had ingenomen. De Volksmobilisatie bleef bestaan als gewapende arm van de Fatah Alliantie, de tweede grootste fractie in het parlement.
Het protest richt zich dan ook meer en meer tegen Iran dat mee verantwoordelijk wordt gesteld voor de zeer belabberde toestand van het land: Enorme corruptie, zeer gebrekkige openbare voorzieningen – zoals gebrek aan drinkwater en elektriciteit, torenhoge werkloosheid onder jongeren.Iran en de politici die Iran steunen, zijn kop van jut. Dat dit Saoedi-Arabië, de Emiraten, Israël en de VS goed uitkomt, is nog geen reden om die met de vinger te wijzen, de Iraakse regeerders zijn de grote schuldigen. Samen met inderdaad de VS die na hun oorlog in 2003 het land ontwrichtten en in ellende stortten. De situatie van vandaag is er een erfenis van.

Libanon

Ook in Libanon krijgen de sjiïtische bewegingen Amal en Hezbollah de wind van voor. Zij maken deel uit van de nationale regering waarvan de honderdduizenden betogers het ontslag eisen om dezelfde redenen als in Irak. Maar Hezbollah wil van geen toegevingen weten, het is deze regering of de chaos, aldus de boodschap vanuit deze door Iran gesteunde Partij van God.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Rechtvaardigheid en ‘Westerse waarden’

Het bloedvergieten in Israël en in Gaza is zinloos. Daarnaast zijn er twee tragische vaststellingen: de Palestijnse bevolking zinkt verder weg in etnische zuiveringen en genocide en wat gemeenzaam…

Print Friendly, PDF & Email

Waarom we niets van de Oriënt begrijpen –

en waarom we dat wel zouden moeten doen. De auteur (°1940) is een voormalig VRT-journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten, een regio die hij ruim een halve eeuw op de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×