INTERNATIONALE POLITIEK

Iran, de CIA en de journalisten

De grote rol van de CIA in de coup van 1953 tegen de Iraanse premier Mohammed Mossadegh is natuurlijk al lang geen geheim meer. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft dat nu zelf bevestigd in een poging op betere voet te komen met de ‘hervormers’ in Teheran. De details ervan staan te lezen in onlangs vrijgekomen rapporten van de CIA.

Die bevestigen wel een ander aspect van de coup: de actieve medewerking van Amerikaanse journalisten die vonden dat ze daarmee een patriottische plicht vervulden. De CIA zei wel ontgoocheld te zijn over die medewerking, ze had op meer gerekend.

Toch vond geen enkele Amerikaanse journalist het nodig informatie te verstrekken over de rol die de CIA speelde in de onrust die een excuus moest geven voor de coup tegen Mossadegh. De communistische Toedeh speelde een belangrijke rol in betogingen voor steun aan Mossadegh in zijn confrontatie met westerse oliebelangen. Dat werd door de Amerikaanse media dik in de verf gezet. Maar het feit dat de CIA mensen aan het werk zette om zich uit te geven als communisten die moslims aanvielen, werd zedig verzwegen door journalisten die dat wisten.

Iraanse kranten en Sovjetbronnen gaven accurate informatie over de manier waarop Amerikanen en Britten de sjah weer aan de macht wilden brengen. Maar die bronnen werden genegeerd of als propaganda afgedaan, alhoewel de CIA toegeeft dat ze juist waren.

Amerikaanse persbureaus, tijdschriften en kranten lieten zich wel gebruiken om artikels te verspreiden die deel uitmaakten van de psychologische oorlogsvoering tegen Mossadegh.

De berichtgeving over de Golfoorlog en de Balkanoorlogen toont aan dat de manipulatie er sindsdien niet op achteruitging.
(FDP)

Relevant

Uitpers 25 : Een andere wereld

Uitpers begon in 1999, vijfentwintig jaar geleden. Dat was het jaar van de Battle of Seattle, het massale protest tegen de neoliberale vrijhandelsideologie van de Wereldhandelsorganisatie. Twee jaar later…

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en…

Laatste bijdrages

Bayrou, dan toch

Het zou geen verrassing mogen zijn, en toch: François Bayrou heeft eindelijk een van zijn twee dromen gerealiseerd, hij is premier van Frankrijk. De andere droom: president. Maar voorlopig…

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×