INTERNATIONALE POLITIEK

Intussen in Kasjmir, stilte

Image

Sinds de ultrarechtse regering van Narendra Modi in augustus 2019 de autonomie van de staat Kasjmir opdoekte en die opsplitste, leeft de meerderheid van de bevolking er onder een strakke militaire bezetting. De centrale regering van Modi’s Baratiya Janata Party (BJP) bestuurt het gebied vanuit New Delhi, met steeds duidelijker als doel de Kasjimiri, de meesten moslims, volledig buitenspel te zetten. Met de jongste maatregel, rond landeigendom, wil ze de demografie aanpakken.

Verscheidene Kasjimiri’s leasen het land van de staat en hebben daar onder meer bedrijven opgetrokken. Daaronder hotels en andere toeristische ondernemingen. Met de jongste wet kan dat grondig veranderen. Leasings worden beëindigd en opengesteld voor de meest biedende. Wie zich tegen het opheffen van een leasing verzet, kan er gewoon uitgegooid worden.

Volgens de Kasjmiri wil New Delhi zoveel mogelijk niet-moslim Indiërs aantrekken om zich in de regio te vestigen. Onder andere oud-militairen en oorlogsweduwen zullen voorrang krijgen om leasings over te nemen.

Zoals de Palestijnen

Die maatregel komt bovenop enkele andere die allemaal hetzelfde beogen: buitenstaanders aantrekken om er zich blijvend te vestigen. Om zo op termijn de meerderheid van moslims te breken. Dat kadert natuurlijk in de bredere politiek van de BJP om van lekenstaat India een hindoestaat te maken.

Lokale politici vergelijken Modi’s politiek in Kasjmir met die van Israël in de bezette Palestijnse gebieden. De militaire bezetting van Kasjmir moet trouwens niet onderdoen voor die van de Palestijnen: in Kasjmir zijn meer dan een half miljoen, volgens sommige bronnen zelfs 700.000, Indiase militairen. Daarmee is dat een van de meest gemilitariseerde gebieden van de wereld.

Zwijgen

Dat is ook te merken in de media die volledig ‘gestroomlijnd’ zijn’ en elke kritiek op New Delhi weren. De ‘veiligheidwet’ laat toe een persoon op te pakken en twee jaar zonder proces vast te houden, wat o.m. met kritische journalisten gebeurt. Censuur en vooral zelfcensuur door angst, maken dat er in India weinig ruchtbaarheid wordt gegeven aan de bezetting en de Indiase oorlogsmisdaden.

Ook buiten India trouwens. Het is merkwaardig hoe de moslimwereld Modi’s beleid spaart. Nochtans vormen de moslims van India, met 200 miljoen, zowat de grootste gediscrimineerde minderheid ter wereld. Alleen Pakistan reageert, louter uit machtspolitiek en om toe te geven aan terreurgroepen die van Kasjmir een fetisj hebben gemaakt. De eis voor een onafhankelijk Kasjmir vindt aan die kant geen steun.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

VN-verzoek over Kasjmir

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Indiase regering verzocht niet langer hagelgeweren te gebruiken tegen kinderen in de regio Kasjmir. Het is goed dat een gezaghebbende stem zich verheft, want…

Print Friendly, PDF & Email

Kasjmiri, de “Oeigoeren” van India?

Het regent in westerse parlementen resoluties om de “genocide” tegen de Oeigoeren in Xinjiang, een provincie van China, te veroordelen. Vaak zijn ze afkomstig van “groene” politici die weinig…

Print Friendly, PDF & Email

India “bezorgd om love jihad”

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, rond 230 miljoen inwoners, wil de regerende hindoenationalistische BJP zijn hindoeburgers behoeden voor bekering door huwelijk. Er is nu namelijk een wet die…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×