10 November 2023

Intussen in Darfour…

Er wordt dit jaar druk etnisch gezuiverd. September: Nagorno-Karabach ontdaan van 120.000 Armeense inwoners. Oktober: nieuwe faze in het uitdrijven van Palestijnen uit Palestina. Eveneens oktober: Pakistan verjaagt 1,7 miljoen Afghanen. En in Darfour, het westen van Soedan, worden niet-Arabische inwoners met veel geweld uit hun dorpen en uit het land gejaagd. Tenminste, wie overleeft.

De Armeniërs hadden al in 1915 een andere drastische etnische zuivering meegemaakt, uitgelopen op een genocide – een beleid om de groep zo volledig mogelijk uit te roeien. Nu, enkele van onze grote naties zijn gebouwd op etnische zuiveringen, zoals Canada en de VS.

Darfour: de veel inwoners van die streek waren 20 jaar geleden al slachtoffer van grootscheepse moordpartijen. Het aantal slachtoffers lag rond 200.000. Dat was tijdens het bewind van Omar al-Bachir. De operaties werden toen geleid door Mohamed Hamdan Dogolo, bekend als ‘Hemetti’.

Bijna vijf jaar geleden maakte een opstand van ‘volkscomité’s’ een einde aan het regime. Maar de zege werd snel gekaapt door twee krijgsheren, generaal Abdel Datah Al-Burhan die het Soedanese leger aanvoert, en Hemetti, hoofd van de RSF (Rapid Support Forces). Sinds april dit jaar voeren die twee oorlog om de overmacht.

Grondig

De milities van Hemetti zetten het eerder begonnen ‘zuiveringswerk’ nu verder. De BBC meldde onlangs dat satellietbeelden aantonen dat op korte tijd minstens 68 dorpen door milities in brand werden gestoken. De inwoners die ontsnapten vluchtten zoals tienduizenden anderen naar Tsjaad. Vooral leden van de Masalit, een zwart-Afrikaans volk, zijn het doelwit van terreur door Arabische milities..

De milities vallen ook de vluchtelingenkampen aan om het werk, de uitroeiing, af te maken. In Tsjaad zitten 600.000 vluchtelingen uit Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In beide landen is ook de Russische Wagner-militie actief, aan de zijde van de moordbenden.

De RSF van Hemetti ontkent schuld. Volgens analyse van berichten en beelden zijn de meeste slachtingen het werk van de ‘Arabische Groep Bani Halba’ die wel geen deel uitmaakt van de RSF maar er wel mee verbonden is.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 58 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×