Star wars is voor de veertigplussers onder ons verbonden met president Ronald Reagan van de VS. In de jaren 1990 is men echter opnieuw beginnen werken aan een kleinere versie ervan : het National Missile Defense, ofte rakettenschild. Het gaat om hetzelfde principe: aanvalsraketten uit de lucht schieten.
Gates
Technisch is die zaak nog niet rond, maar er wordt heel wat geld in geïnvesteerd. Toen Donald Rumsfeld zijn functie als minister van defensie neerlegde, rezen er vragen over de toekomst van het rakettenschild. Zijn opvolger, Robert Gates, was echter heel duidelijk. Hij zei bij de gesprekken in de senaat dat hij een sterk voorstander is van Missile Defense. “Ik weet dat we al veel geld uitgegeven hebben om het rakettenschild te ontwikkelen, maar ik ben al sedert de tijd van Reagan overtuigd dat indien we dergelijke defensiecapacitieit kunnen ontwikkelen het een vergissing zou zijn het niet te doen. Zeker in een tijd waar verschillende tientallen landen ofwel ballistische raketten bezitten of er aan het ontwikkelen zijn. Zeker twee of drie landen werken aan langere-afstandsraketten. Ik denk dat de VS hier ook een verantwoordelijkheid hebben tegenover hun bondgenoten.” In antwoord op sceptische vragen rond de technische haalbaarheid zei Robert Gates nog: “Indien we iets hebben dat een bepaalde technische capaciteit haalt, dan is dat beter dat helemaal geen capaciteit te hebben”.
Polen en Tsjechië
Washington zoekt steunpunten bij het grondgebied van de Verenigde Staten om het schild te helpen vorm geven: precieze detectie van het aanvalsgevaar en het neerhalen van de aanvalsraket. Het Pentagon was een al een tijdje op zoek naar geschikte locaties voor radarinstallatie en raketlanceerinstallaties in Europa. Na heel wat dralen zijn Tsjechië en Polen bereid actief mee te werken. Hoewel een en ander wellicht open gehouden wordt voor concurrentie staat het vast dat Boeing een belangrijke hoofdrol zal spelen. Het geheel van de lanceerinstallatie is bij het Missile Defense Agency geschat op zo’n 2,5 tot 3,5 miljard dollar, waarvan er zo’n 900 miljoen naar contracten kan gaan voor lokale firma’s, voornamelijk voor de bouwwerken.
De Amerikanen plaatsen het geheel tegen de achtergrond van de (toekomstige) dreiging die van de schurkenstaten uit zou gaan. Er was altijd sprake over dreigend gevaar vanuit Noord-Korea, maar de laatste maanden is er vooral sprake van Iran. De radars (wellicht 2) voor Tsjechië zouden vanuit een proefstation van het Missile Defense Agency komen en worden aangepast. Prijskaartje is slechts 500 miljoen dollar, aldus de experts. Het betreft het type X-band-radar dat op hoge frequentie functioneert op de kortegolflengte, en tot opdracht heeft ware kernkoppen van de nepkoppen te onderscheiden.
Een tiental interceptieraketten zouden op de installatie in Polen moeten komen, die rond 2011-12 operationeel moet zijn.
Reacties
In de EU is er geen eensgezindheid rond dit project. De Minister van Luxemburg, Jean Asselborn, wil dat de plannen helemaal worden stop gezet. Hij meent dat het fout is om Rusland in een hoek te drummen. Sommigen zijn van oordeel dat dit niet zo maar bilateraal kan worden afgesproken en de Duitse Minister Jung zegt dat de discussie op NAVO-niveau moet worden gehouden om aan Ruslands veiligheidsbezorgdheden tegemoet te kunnen komen.
Inderdaad Rusland is helemaal niet opgezet met deze ontwikkelingen. De Russische president Poetin zei hierover in München: “Nieuwe high-tech wapens destabiliseren de wereldverhoudingen. Komt er een nieuwe confrontatie, deze keer in de ruimte? Rusland wil de ruimte wapenvrij houden. We hebben daar een project voor een nieuw akkoord voor opgesteld. De plannen om bepaalde elementen van het rakettenschild naar Europa uit te breiden zijn ons een grote zorg. Wie heeft de volgende stap nodig die niet anders dan een bewapening van de ruimte kan inhouden? Ik twijfel eraan of dit de Europeanen zelf zijn.
Geen enkel van de zogenaamde probleemlanden beschikt over raketten met een reikwijdte van vijf tot achtduizend kilometer die werkelijk een gevaar inhouden voor Europa. Een hypothetische aanval van een Noord-Koreaanse raket naar de Verenigde Staten over Europees grondgebied is duidelijk tegen alle fysische wetten in.”
Poetin kondigde tijdens zijn toespraak van 26 april aan dat Rusland het Verdrag over de Conventionele Strijdkrachten in Europa wil opschorten. Het bevindt zich in een deplorabele staat, meent hij. In München had hij het reeds op deze manier aangebracht: “Dit Verdrag van 1999 hield rekening met de nieuwe gegevens van toen, met name het feit dat het Warschau pact was opgeheven. Zeven jaar later zijn er slechts vier landen die dit verdrag hebben geratificeerd, waaronder de Russische Federatie. NAVO-landen hebben gezegd het verdrag niet te zullen ratificeren zolang Rusland zijn militaire basissen niet heeft teruggetrokken uit Moldavië en Georgië. Maar ons leger is Georgië in versneld tempo aan het verlaten. En in Moldavië houden we zo’n 1500 soldaten om oude sovjetopslagplaatsen te beschermen. Solana is daar perfect van op de hoogte. Maar tegelijkertijd zien we dat zogenaamde flexibele grensbasissen van de VS aan onze grenzen geïnstalleerd worden, en wij van onze kant blijven strikt onze verdragsverplichtingen nakomen, zonder speciale reactie.”
Wordt vervolgd.
(Uitpers, nr 86, 8ste jg., mei 2007)