9 September 2020

Insoumis zonder Mélenchon

Jean-Luc Mélenchon was even niet van de partij op de ‘Zomeruniversitelt’ van zijn La France insoumise (LFI) in Toulouse. In diezelfde stad hielden ook de groenen van EELV zomerberaad. En merkwaardig, er werd veel over en weer gelopen. Zodanig dat er zelfs al gesproken werd van een prille zomeridylle.
Mélenchon maakt een lange reis door Latijns Amerika; hij bezoekt daarbij onder andere de Braziliaanse ex-president Lula in diens gevangeniscel. Na de zware nederlaag bij de Europese verkiezingen, het vertrek van diverse personaliteiten en de interne kritiek, is bij LFI blijkbaar het besef doorgedrongen dat de beweging ook moeten kunnen bestaan zonder alleen maar Mélenchon als uithangbord.
Het roer is nu in handen van een coördinator, het jonge (29) parlementslid Adrien Quatennens uit Rijsel. Dat roer wordt niet omgegooid, LFI blijft op de lijn van ‘het volk tegen de oligarchen’, de nood aan een “révolution citoyenne” (burgerrevolutie) gebaseerd op burgerbewegingen. Geen kwestie van nogmaals een  links front of iets in die aard, het gaat om “le peuple.

Groener dan groen

Opvallend zijn de groene accenten bij LFI dat EELV blijkbaar wil overtroeven in ijver om milieuzorg en actie rond klimaatopwarming. Wellicht was het succes van EELV bij de Europese verkiezingen, 13.5 – meer dan het dubbele van LFI – daar niet vreemd aan.
Quatennens is vol lof over de uitspraken van  David Corman, voorlopig nog partijsecretaris van EELV, dat die strijd onverenigbaar is met het kapitalistisch systeem. Dat is niet de mening van Yannick Jadot, kopstuk van EELV die geen links label wil. Binnen die groene partij laaien de spanningen tussen diverse strekkingen weer op.
 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 5 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×