INTERNATIONALE POLITIEK

Indymedia zit met grote vragen

Wat is er nu precies gebeurd met de servers van Indymedia? Op donderdag 7 oktober werden omstreeks 18 uur twee servers van Indymedia in beslag genomen door de FBI. Deze servers stonden in het kantoor van Rackspace in Londen, een Internetprovider met hoofdkantoor in Texas. Daar had men op donderdagnamiddag een dagvaarding ontvangen waarin verzocht werd om de hardware van Indymedia in Londen over te maken aan de autoriteiten. Rackspace voorziet meer dan twintig Indymedia sites van webruimte vanuit haar kantoor in Londen. Door in te gaan op de dagvaarding, verdwenen meer dan 20 Indymedia-sites van het Internet, evenals meerdere radiozenders, BLAG (GNU/Linux distributie), en een handvol andere projecten. Drie weken na de inbeslagname van twee servers weet Indymedia nog steeds niet waarom en door wie. Alsof er nooit iets is gebeurd.

In de diverse landen waar Indymedia direct getroffen werd kwamen steunbetuigingen binnen van vakbonden en digitale-rechtenorganisaties. In België en het Verenigd Koninkrijk leidde het voorval tot vragen in het parlement.

Vrijdag, 8 oktober (1) kwam Indymedia te weten dat het verzoek om Indymedia servers in beslag te nemen afkomstig was van de Italiaanse en Zwitserse autoriteiten.

Volgens een Italiaans persagentschap en volgens een Agence France-Press (AFP) interview met een woordvoerder van de FBI Joe Parris zou de FBI gehandeld hebben op vraag van Italië en Zwitserland. “Dit is geen FBI-operatie,” zei Parris aan AFP. “Via een verdrag voor gerechtelijke bijstand kwam de dagvaarding van een derde land.”

Eerder op de dag publiceerde Rackspace een verklaring waarin ze beweerden dat ze de servers afgaven als antwoord op een bevel onder een Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT). Een MLAT maakt het landen mogelijk om elkaar bij te staan tijdens onderzoeken betreffende internationaal terrorisme, ontvoering en witwasserij. Het gerecht verbood Rackspace om verdere commentaar te geven.

Een systeem-administrator van Indymedia verklaarde: “We weten niet of Rackspace zwijgplicht kreeg of welke wettelijke beperkingen werden opgelegd om hen op die manier te laten reageren. We weten ook niet of hun juridische afdeling voldoende tijd kreeg om de vraag te bestuderen.”

Daniel Zapelli, de Procureur Generaal van Genève (Zwitserland) bevestigde een strafonderzoek te hebben geopend tegenover Indymedia in verband met de verslaggeving over de G8 van Evian in 2003. De Federale Procureur van Bologna (Italië), Marina Plazzi zei dat ze een onderzoek voert naar Indymedia omdat het misschien “terrorisme ondersteunt”. Op 15 oktober(3) werd bevestigd dat het bevel voor de inbeslagname vanuit Bologna kwam.

Ondertussen waren de servers teruggegeven aan Rackspace op 13 oktober.(4) Maar er werd niet bij gezegd waarom en door wie de servers nu eigenlijk in beslag genomen waren.

Tot op vandaag (eind oktober) tast Indymedia nog steeds in het duister om welke reden(en) de servers in beslag zijn genomen.

Aanslag op onafhankelijke journalistiek

Internationaal kwamen er reacties van onder meer de “International Press Institute”(5), de ‘International Federation of Journalists'(6), “World Association of Community Radio Broadcasters (AMARC)”(7) en “Reporters Without Borders”(8).

De secretaris-generaal van de IFJ Aidan White is bijzonder scherp: “We waren getuige van een onaanvaardbare en indringerige internationale politie-actie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek. De manier waarop dit gebeurde ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan misdaadbestrijding.”

In België kwam er een reactie van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB)/ Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten (VVJ)(9).

In het Britse parlement werden hierover enkele vragen gesteld. De Britse regering antwoordde dat er geen enkel Engelse justitie-organisatie bij betrokken was.

In België werden omtrent de inbeslagname enkele vragen gesteld in de verschillende parlementen, dit omdat er vier lokale Belgische Indymedia-sites offline waren gegaan:

http://wvl.indymedia.org

http://ovl.indymedia.org

http://antwerpen.indymedia.org

http://liege.indymedia.org

Op de vragen van Stijn Bex (Spirit) en Zoé Genot (Ecolo) in de commissie Binnenlandse Zaken gaf minister Dewael het volgende antwoord: « Noch de anti-terreurcel, noch de Computer Crime Unit waren op de hoogte van de actie. Er is ook geen contact geweest met buitenlandse collega’s. Aangezien wij niet betrokken waren bij het onderzoek, kan ik ook geen stand van zaken geven. Wij weten over deze zaak niet meer dan wat we lazen in de pers,” aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Hij beloofde wel nog eens zijn collega van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht te vragen om contact op te nemen met de Amerikaanse autoriteiten.”(11)

Op vraag van Eloi Glorieux (Groen!) werd op 21.10.2004 in de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement een vraag behandelt over de inbeslagname van de Indymedia servers. Het antwoord van Geert Bourgeois bevoegd voor media & buitenlandse aangelegenheden (van de Vlaamse gemeenschap): “”Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat de autoriteiten een verklaring geven voor de inbeslagname. Een brief voor de Amerikaanse ambassade ligt klaar en zal in de loop van de dag bezorgd worden. In de

brief uit ik mijn verontrusting over de gebeurtenissen en vraag ik om duidelijkheid”.”(12)

Op een eerdere vraag van Zoë Genot in het Belgische parlement speelde De Gucht echter de bal door naar zijn collega van Justitie Laurette Onkelinx (PS) die op haar beurt weigerde de vraag te beantwoorden.(13)

De ‘Electronic Frontier Foundation (EFF)’ heeft ondertussen een klacht ingediend(15)

Hoe dan ook, ondanks alle beroering wist Indymedia drie weken na de feiten nog altijd niet wat er nu precies aan de hand was geweest. Aidan White heeft het wellicht bij het rechte eind door dit te bestempelen als intimidatie van onafhankelijke journalistiek.

(1)Verzoek om Indymedia servers in beslag te nemen kwam van Italië en

Zwitserland

http://www.indymedia.org/en/2004/10/112053.shtml

(2)Indymedia aan V.S., V.K, Zwitserse en Italiaanse Atioriteiten: “

Handen af van onze severs!

http://www.indymedia.org/en/2004/10/112084.shtml

(3)FBI seize Indymedia for Italian Judge?

http://www.indymedia.org/en/2004/10/112140.shtml

(4)Indymedia’s hardware is returned, but many questions remain

http://www.indymedia.org/en/2004/10/112147.shtml

(5) http://www.freemedia.at/Protests2004/UK20.10.04.htm

(6) http://www.ifj.org/default.asp?Index=2734&Language=EN

(7)http://www.ifex.org/en/content/view/full/61789/?PHPSESSID=03df420baf331a8e660097d631a96796

(8)http://www.rsf.org/article.php3?id_article=11579

(9)http://lists.indymedia.org/pipermail/imc-ovl/2004-October/1012-79.html

(10)http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200304/cmhansrd/cm041020/text/41020w14.htm#41020w14.html_sbhd2

http://www.parliament.the-stationery-office.co.uk/pa/cm200304/cmhansrd/cm041027/text/41027w19.htm#41027w19.html_sbhd1

(11)http://www.indymedia.be/news/2004/10/89497.php

(12)http://www.indymedia.be/news/2004/10/89502.php

(13)http://www.indymedia.be/news/2004/10/89247.php

(Uitpers, nr.58, 6de jg., november 2004)

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

Print Friendly, PDF & Email

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en…

Print Friendly, PDF & Email

De Morgen illustreert hoe media platform bieden aan militaristische visies

“Het Westen streefde altijd stabiliteit na, met een veilig Europa in een vredevolle wereld. De Russen hebben andere ambities: ze willen een invloedssfeer”, aldus Jonathan Holslag in De Morgen…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×