INTERNATIONALE POLITIEK

Indonesië "zonder oppositie"

Image

Joko Widodo – ‘Jokowi’ – was nog maar net geïnstalleerd voor een tweede termijn als president van Indonesië, of hij nam zijn tegenstrevers op in de regering. Prabowo Subianto, die het tegen hem had opgenomen in de presidentsverkiezingen, is nu minister van Defensie.
Ex-generaal Prabowo voerde na de presidentsverkiezingen in april hevig campagne tegen wat hij getruceerde verkiezingsuitslagen noemde. Hij had dat in 2014 ook al gedaan, ook toen had hij het onderspit gedolven tegen Jokowi. Maar deze keer werd de contestatie afgesloten met een grote verzoening.

Blij maken

Jokowi maakt er een gewoonte van mogelijke en reële rivalen in zijn ploeg op te nemen zodat er nauwelijks oppositie overblijft. De partij NasDem stelde voor Jokowi’s coalitie te verlaten om na de komst van Prabowo oppositie te spelen, maar ze zweeg toen ze de dag daarop vier ministerportefeuilles kreeg.
De president had eerder al toegevingen gedaan aan islamistische strekkingen. Onder meer door een 75-jarige islamistische ‘schriftgeleerde’, Ma’ruf Amin, als vice-president te nemen. Deze is voorzitter van de zeer invloedrijke Nadlatul Ulema die tientallen miljoenen leden heeft.
In 2014 had Jokowi al generaal Wiranto, een oudgediende van de Soeharto-dictatuur, opgenomen als minister van Nationale Veiligheid. De VN wezen Wiranto aan als hoofdschuldige voor de moordpartijen van eind vorige eeuw op Oost-Timor. Daarbij vielen meer dan 2000 doden. Wiranto bleef op post als legerbevelhebber en werd nooit vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Oorlogsmisdadiger op kop in Indonesië

Indonesiê kiest op 14 februari een nieuwe president. Dat land is op weg een economische grootmacht te worden, huidig president Joko ‘Jokowi’ Widodo is erg populair in eigen land,…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië, Jokowi’s voorkeur

President Joko Widodo (‘Jokowi’) is aan het laatste van zijn tienjarige regeerperiode bezig. Hij kan zelf geen kandidaat meer zijn voor een derde ambtstermijn, maar lijkt een keuze te…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië opent 12 zwarte bladzijden

Maar komt er een vervolg? President Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft spijt betuigd over 12 zwarte episodes uit de geschiedenis van Indonesië, waaronder de massamoord op communisten in 1965. Maar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×