9 September 2020

Indonesië "zonder oppositie"

Joko Widodo – ‘Jokowi’ – was nog maar net geïnstalleerd voor een tweede termijn als president van Indonesië, of hij nam zijn tegenstrevers op in de regering. Prabowo Subianto, die het tegen hem had opgenomen in de presidentsverkiezingen, is nu minister van Defensie.
Ex-generaal Prabowo voerde na de presidentsverkiezingen in april hevig campagne tegen wat hij getruceerde verkiezingsuitslagen noemde. Hij had dat in 2014 ook al gedaan, ook toen had hij het onderspit gedolven tegen Jokowi. Maar deze keer werd de contestatie afgesloten met een grote verzoening.

Blij maken

Jokowi maakt er een gewoonte van mogelijke en reële rivalen in zijn ploeg op te nemen zodat er nauwelijks oppositie overblijft. De partij NasDem stelde voor Jokowi’s coalitie te verlaten om na de komst van Prabowo oppositie te spelen, maar ze zweeg toen ze de dag daarop vier ministerportefeuilles kreeg.
De president had eerder al toegevingen gedaan aan islamistische strekkingen. Onder meer door een 75-jarige islamistische ‘schriftgeleerde’, Ma’ruf Amin, als vice-president te nemen. Deze is voorzitter van de zeer invloedrijke Nadlatul Ulema die tientallen miljoenen leden heeft.
In 2014 had Jokowi al generaal Wiranto, een oudgediende van de Soeharto-dictatuur, opgenomen als minister van Nationale Veiligheid. De VN wezen Wiranto aan als hoofdschuldige voor de moordpartijen van eind vorige eeuw op Oost-Timor. Daarbij vielen meer dan 2000 doden. Wiranto bleef op post als legerbevelhebber en werd nooit vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 11 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×