INTERNATIONALE POLITIEK

Indonesië, Jokowi’s voorkeur

Image

President Joko Widodo (‘Jokowi’) is aan het laatste van zijn tienjarige regeerperiode bezig. Hij kan zelf geen kandidaat meer zijn voor een derde ambtstermijn, maar lijkt een keuze te hebben gemaakt voor zijn opvolging: zijn vroegere rivaal en nu minister van Defensie generaal Prabowo Subianto, berucht voor misdaden in Oost-Timor, en zoon Gibran Rakabuming Raka als kandidaat vice-president.

Subianto is hoe dan ook alweer kandidaat. Maar hij zal wellicht kunnen rekenen op Jokowi nu hij diens oudste zoon als ‘running mate’ neemt. De president botste wel op de regel dat een kandidaat minstens 40 jaar moet zijn, en zoonlief is 36. Maar daar was Jokowi’s schoonbroer, Anwar Usman. Die is voorzitter van het Grondwettelijk Hof, en dat Hof zorgde voor een uitzondering: de leeftijdsregel geldt niet voor wie al bij een regionale verkiezing een ambt won.

Deuken

Dat geeft een nieuwe deuk in Jokowi’s imago als de zuivere politicus die in 2014 beloofde te breken met de intriges en privileges van de oude machtsclans. Hij deed inderdaad een nieuwe wind waaien en won een tweede keer in 2019, tegen Subianto, de man van het leger en andere oude machtsclans. Maar hij neutraliseerde die (en met hem de clans) door hem in zijn regering op te nemen.

Deze kunsttoer van Jokowi zet veel kwaad bloed bij bewegingen die zich inzetten voor democratische regels. Het weekblad ‘Tempo’ pleit voor de afzetting van rechter Usman. Hij overtrad de rechtsregel dat een rechter van het grondwettelijk Hof niet mag zetelen als er iets besproken wordt waarbij hij/zij zelf of een familielid betrokken zijn. Verscheidene groepen hadden de jongste jaren ook bezwaren tegen allerlei toegevingen die de regering deed aan radicale islamisten.
Zie: https://www.uitpers.be/indonesie-beknot-allerlei-vrijheden/

Jokowi mikt op de voortzetting van zijn economisch beleid van grote infrastructuurwerken en ontginning van de nationale rijkdommen, wat tot een grote groei leidde. Een internationaal bekend voorbeeld daarvan is de ontginning van de nikkelmijnen. De regering verbood de uitvoer van de grondstof, die moet in het land zelf bewerkt worden.

De grootste rivaal voor Prabowo Subianto is Ganjar Pranowo, kandidaat van de PDI-P, de partij waartoe Jokowi behoort… De verkiezingen hebben plaats in februari. In geval geen kandidaat meer dan de helft van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde in juni.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Oorlogsmisdadiger op kop in Indonesië

Indonesiê kiest op 14 februari een nieuwe president. Dat land is op weg een economische grootmacht te worden, huidig president Joko ‘Jokowi’ Widodo is erg populair in eigen land,…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië opent 12 zwarte bladzijden

Maar komt er een vervolg? President Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft spijt betuigd over 12 zwarte episodes uit de geschiedenis van Indonesië, waaronder de massamoord op communisten in 1965. Maar…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië beknot allerlei vrijheden

Alle seks buiten huwelijk dra illegaal Het Indonesische parlement heeft eenstemmig een wet goedgekeurd die vrije meningsuiting zwaar beknot en alleen nog seks in het huwelijk toelaatbaar acht. Elke…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×