INTERNATIONALE POLITIEK

Indonesië beknot allerlei vrijheden

Image

Alle seks buiten huwelijk dra illegaal

Het Indonesische parlement heeft eenstemmig een wet goedgekeurd die vrije meningsuiting zwaar beknot en alleen nog seks in het huwelijk toelaatbaar acht. Elke seks buiten het huwelijk wordt strafbaar. Tegen die wet is er fel protest omdat hij de individuele vrijheden uitholt en tegelijk bestrijding van corruptie bemoeilijkt.

Een coalitie van meer dan 40 organisaties voor burgerrechten voert sinds 2019 campagne tegen deze wet. In 2019 werd na grote betogingen een eerste versie ingetrokken en verder overleg beloofd. Maar de huidige wet lijkt erg op de eerste autoritaire versie.

Pancasila

De wet bepaalt dat alle ideologieën die ingaan tegen de officiële, de ‘Pancasila’ (Geloof in één God, menselijkheid, rechtschapenheid enz.), verboden zijn. Het communisme en marxisme-leninisme waren dat al lang – in 1965 werden honderdduizenden communisten vermoord. Nu worden alle ideologieën die ingaan tegen de Pancasila strafbaar. Die bepaling laat een zeer ruime interpretatie en toepassing toe. Critici noemen het dan ook een ernstige afbraak van de democratische vrijheden.

Op het beledigen van de president staat een straf tot drie jaar gevangenis. Deelnemers aan demonstraties zonder voorafgaande vergunning die het algemeen belang schenden, kunnen tot zes maanden worden veroordeeld. Ook hier is een zeer ruime toepassing opengelaten.

Seks

Het seksleven wordt “geïslamiseerd”. Op seks buiten het huwelijk staat tot één jaar cel, voor samenwonen zonder huwelijk zes maanden. Familieleden en buren worden aangemoedigd onwettige seks te signaleren. Overspel was al eerder strafbaar, met deze wet wordt het wel erg oppassen.

De wet moet nog wel ondertekend worden door president Joko ‘Jokowi’ Widodo en zou van kracht worden na een overgangsperiode van drie jaar. De opposanten kunnen zich ook nog wenden tot het Hooggerechtshof. Ze kunnen aanwenden dat de procedure niet werd gevolgd, onder meer door een gebrek aan voorafgaand overleg.

In 2020 nam het parlement een arbeidswet aan die door de vakbonden werd aangevochten. Ze trokken naar het Hooggerechtshof dat oordeelde dat de wet ‘ongrondwettelijk’ was en moest opgeschort worden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Oorlogsmisdadiger op kop in Indonesië

Indonesiê kiest op 14 februari een nieuwe president. Dat land is op weg een economische grootmacht te worden, huidig president Joko ‘Jokowi’ Widodo is erg populair in eigen land,…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië, Jokowi’s voorkeur

President Joko Widodo (‘Jokowi’) is aan het laatste van zijn tienjarige regeerperiode bezig. Hij kan zelf geen kandidaat meer zijn voor een derde ambtstermijn, maar lijkt een keuze te…

Print Friendly, PDF & Email

Indonesië opent 12 zwarte bladzijden

Maar komt er een vervolg? President Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft spijt betuigd over 12 zwarte episodes uit de geschiedenis van Indonesië, waaronder de massamoord op communisten in 1965. Maar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×