Indiase boeren zetten door

Premier Narendra Modi van India rekende erop dat de boeren die al tien maanden toegangen tot New Delhi blokkeren, het met de kou en de corona het wel beu zouden worden. Maar die boeren houden hun protest tegen de landbouwwetten ten voordele van enkele superrijke vrienden van Modi, vol. Na een incident waarbij negen doden vielen, beslisten ze zelfs de acties op te voeren.

Vorige zondag vielen vier doden toen een wagen van een deelstaatminister inreed op een menigte protesterende boeren. Boeren omringden de wagen en lynchten de chauffeur en drie inzittenden, allen leden van Modi’s Bharatiya Janata Party (BJP). De politie meldde ook dat een journalist om het leven kwam, maar zei niet hoe dat gebeurde.

Uttar Pradesh wordt bestuurd door de radicale hindoemonnik Yogi Adityanath. Hij deed na het incident van zondag verscheidene leden van oppositiepartijen aanhouden. Het district werd afgesloten voor bezoekers om contacten tussen de boeren en oppositiepartijen te beletten. De boeren hadden er onlangs een massabetoging gehouden in de aanloop tot de deelstaatverkiezingen. Uttar Pradesh is met meer dan 200 miljoen inwoners de meest bevolkte deelstaat van India.

Cadeau aan rijken

De actievoerden boeren beklemtoonden dat ze hun protesten vreedzaam willen houden, maar zullen de komende weken de druk op de regering opvoeren om de omstreden wetten ter liberalisering van de agrarische handel, in te trekken.

Vorige week hielden ze aan de rand van Delhi een massabetoging bij de eerste verjaardag van de goedkeuring van die wetten. Volgens de actievoerders komen die wetten neer op een enorm geschenk aan enkele grote kapitalisten die de BJP steunen, terwijl het voor de boeren een zwaar inkomensverlies zal betekenen. Begin dit jaar heeft het Hooggerechtshof de toepassing van de wet opgeschort en aangespoord tot onderhandelingen. Maar die hebben totnogtoe niets opgeleverd.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 470 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook