INTERNATIONALE POLITIEK

Indiase boeren zeer boos

Image

Tienduizenden boze boeren blokkeren sinds vorige donderdag de grote wegen naar New Delhi. De boeren eisen de intrekking van enkele wetten die volgens hen alleen speculanten ten goede komen. Vorige week was er ook een grote staking in de openbare diensten en de industrie.

Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah had geëist dat de boeren hun blokkades opgeven vooraleer tot een gesprek te komen. Maar de boeren willen geen voorwaarden. Shah, de nummer twee van de regerende hindoenationalistische BJP, had de voorbije dagen op verscheidene plaatsen traangas en waterkanonnen ingezet tegen de protesterende boeren.

De actievoerders komen vooral uit de deelstaten Haryana en Punjab, ten westen van Delhi, de graanschuren van India genoemd. In Punjab wonen vooral sikhs die net de 551ste geboortedag van Guru Nanak, de stichter van het sikhisme, vieren.

Vrije markt

De hervorming die de regering wil doorvoeren, zou de vrije hand laten aan de groothandelaars die de boeren onder druk kunnen zetten om tegen lagere dan de minimumprijs te verkopen. De handelaars krijgen met die wet o.m. meer ruimte om te stockeren en zo druk uit te oefenen op de prijzen.

Ook de wet die zware boetes wil opleggen voor het verbranden van de stoppels op de velden, zet kwaad bloed. Volgens de regering is een deel van de enorme luchtvervuiling in Delhi daaraan te wijten.

Het boerenprotest valt samen met andere onvrede. De staking die vorige donderdag was uitgeroepen door tien nationale vakbonden werd volgens de organisatoren opgevolgd door 250 miljoen mensen. Met die cijfers zou het vorige record van 2016, met toen 180 miljoen gemelde deelnemers, zijn geklopt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi verkracht grondwet

De Indiase grondwet staat als model van een leken- grondwet. Niet helemaal terecht, maar hij garandeert hoe dan ook volledige gelijkheid ongeacht geloof of ongeloof van de burger. De…

Print Friendly, PDF & Email

Adani, Modi’s superkapitalist in nesten

Gautam Adani was tot vorige week de rijkste man van Azië, de derde rijkste van de wereld – op basis van de koersen van zijn beursgenoteerde ondernemingen. Daar is…

Print Friendly, PDF & Email

Modi smoort laatste kritische stemmen

De Indiase premier Narendra Modi legt weldra de hand op een van de weinige tv-zenders die nog kritiek durven uiten, NDTV. Hij doet dat via een zeer goede vriend,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×