Indiase boeren zeer boos

Tienduizenden boze boeren blokkeren sinds vorige donderdag de grote wegen naar New Delhi. De boeren eisen de intrekking van enkele wetten die volgens hen alleen speculanten ten goede komen. Vorige week was er ook een grote staking in de openbare diensten en de industrie.

Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah had geëist dat de boeren hun blokkades opgeven vooraleer tot een gesprek te komen. Maar de boeren willen geen voorwaarden. Shah, de nummer twee van de regerende hindoenationalistische BJP, had de voorbije dagen op verscheidene plaatsen traangas en waterkanonnen ingezet tegen de protesterende boeren.

De actievoerders komen vooral uit de deelstaten Haryana en Punjab, ten westen van Delhi, de graanschuren van India genoemd. In Punjab wonen vooral sikhs die net de 551ste geboortedag van Guru Nanak, de stichter van het sikhisme, vieren.

Vrije markt

De hervorming die de regering wil doorvoeren, zou de vrije hand laten aan de groothandelaars die de boeren onder druk kunnen zetten om tegen lagere dan de minimumprijs te verkopen. De handelaars krijgen met die wet o.m. meer ruimte om te stockeren en zo druk uit te oefenen op de prijzen.

Ook de wet die zware boetes wil opleggen voor het verbranden van de stoppels op de velden, zet kwaad bloed. Volgens de regering is een deel van de enorme luchtvervuiling in Delhi daaraan te wijten.

Het boerenprotest valt samen met andere onvrede. De staking die vorige donderdag was uitgeroepen door tien nationale vakbonden werd volgens de organisatoren opgevolgd door 250 miljoen mensen. Met die cijfers zou het vorige record van 2016, met toen 180 miljoen gemelde deelnemers, zijn geklopt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 476 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook