19 November 2021

Indiase boeren doen Modi plooien

Na een jaar ondanks hitte en koude, felle regens en repressie, hebben de Indiase boeren hun slag thuisgehaald. De Indiase regering van Narendra Modi heeft de al eerder opgeschorte liberaliseringwetten ingetrokken. Die drie wetten zouden vrij spel hebben gegeven aan enkele grote conglomeraten in handen van de miljardairs die erg goed bevriend zijn met Modi en diens Baratiya Janata Party.

De regering liet verstaan de wetten niet te hebben ingetrokken onder druk van de actie, maar uit bezorgdheid om de veiligheid in het land. Toch brengen Indiase media die plotse ommekeer in verband met nakende verkiezingen in de deelstaten Uttar Pradesh en Punjab. De meeste actievoerende boeren komen uit de deelstaten Haryana en Punjab, beide in de buurt van New Delhi.

Verkiezingen

Dit is een historische overwinning, aldus Rahul Gandhi, de leider van de grootste oppositiepartij, de Congrespartij. Die hoopt bij de komende deelstaatverkiezingen in februari-maart 2022 voordeel uit de boerenacties te halen.

Er wordt vooral uitgekeken naar de verkiezingen in Uttar Pradesh, de volkrijkste staat van India. Die is vorige keer in handen gekomen van de BJP met aan het hoofd een ultra hindoenationalistische monnik Yogi Adityanath die het vooral gemunt heeft op moslims. In die staat hebben de milities die jacht maken op handelaars in koeien, de vrije hand.

De BJP won in 2017 een meerderheid door de verdeeldheid van de oppositie. Volgens een peiling onder 9000 van de 230 miljoen inwoners, zou de BJP opnieuw een meerderheid halen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 37 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×