Indiase boeren bezetten Delhi

Tienduizenden Indiase boeren zijn dinsdag op hun tractoren Delhi binnengereden om op hun manier de “Dag van de Republiek” te vieren. Ze verwerpen het voorstel van de regering Modi om drie landbouwwetten anderhalf jaar op te schorten. Ze eisen de volledige intrekking van die wetten die de handel volledig in handen geven van de miljardairvrienden van premier Modi. De politie trad hard op, waarbij minstens één dode en talrijke gewonden vielen.

Met duizenden tractoren, wagens, moto’s, bromfietsen en paarden braken de boeren dinsdag door de barricades van de politie en trokken ze door de stad die ze al sinds november gedeeltelijk blokkeren. Ze plaatsten de vlaggen van hun bonden op het Rode Fort in Old Delhi waar gewoonlijk op de Dag van de Republiek de nationale vlag wordt gehesen. Er was ook een religieus vaandel van de sikhs bij, veel van de boze boeren zijn sikhs uit de deelstaat Punjab. Samen met tienduizenden boeren uit Haryana kamperen ze al twee maanden in kampen aan de rand van Delhi.

Vastberaden

Ze zijn vastberaden door te gaan tot de definitieve intrekking van de drie wetten. De regering van hindoenationalist Narendra Modi zit erg verveeld met dat boerenprotest dat in het land veel steunt geniet. De regering poogde de jongste tijd met enkele manoeuvres het protest te verlammen.

Het Hooggerechtshof, dat doorgaans meegaat met Modi, verweet de regering onlangs dat ze de wetten had doorgejaagd zonder voorafgaand overleg en stelde de opschorting van de drie wetten voor. Dat werd vooral gezien als een zet om de regering gezichtsverlies te besparen. Het jongste voorstel om de toepassing van de wetten met anderhalf jaar te verdagen, zien de bonden van de boeren ook als een manoeuvre om de actie te breken.

Twee miljardairs

De boeren hebben het vooral voorzien op twee superrijke zakenlui die bevriend zijn met Modi, Ambani en Adani. De wetten zijn volledig op hun maat geschreven; volgens Indiase waarnemers zijn ze zelfs gewoon door hen opgesteld.

Het fortuin van Mukesh Ambani wordt op 63 miljard euro geraamd, dat van de “armere” Gautam Adani op 23 miljard. Vooral Adani is zeer nauw betrokken bij Modi’s beleid om de handel in landbouwproducten aan grote concerns toe te spelen, zonder enige bescherming voor de boeren.

Zie ook:

Indiase boeren zetten door: wetten weg

Indiase boeren zeer boos

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 436 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.