India op hellend vlak

Amnesty International heeft zijn kantoren in India opgedoekt. Onmogelijk om nog verder normaal te werken in “de grootste democratie ter wereld” – zoals ze zopas nog werd genoemd door Florence Parly, de Franse minister van Defensie. Die was in New Delhi om de eerste levering van Rafale gevechtsvliegtuigen te komen vieren.

Rapporten

Een overheidsdienst van deze “grrote democratie” had kort daarvoor de rekeningen van AI geblokkeerd op de verdenking van ‘witwasserij’. Volgens Amnesty omdat de regering van premier Narendra Modi zeer ontstemd is over een rapport van AI over het politiegeweld begin dit jaar in New Delhi.

Het rapport ging over de zware incidenten in februari in moslimwijken van de hoofdstad. Daar waren betogingen en bezettingen tegen de Citizen Act, de nieuwe maatregelen inzake staatsburgerschap. Die zijn erop gericht zoveel mogelijk moslims uit te wijzen of op zijn minst het staatsburgerschap te ontnemen. Bij dat geweld vielen minstens 53 doden. De politie keek toe hoe hindoe-extremisten de actievoerders aanvielen, en in sommige gevallen nam de politie er zelf aan deel. Uiteindelijk werden actievoerders opgepakt en beschuldigd van aansporen tot geweld.

Amnesty had ook de zware militaire repressie in Kasjmir aangeklaagd. Meer dan een jaar geleden werd de autonomie van Kasjmir opgedoekt en werd dit gebied onder nog zwaarder militair bewind geplaatst. Internet en telefoon werden lang afgesneden en worden nu nog zeer vaak onderbroken. Rapporten melden willekeurige arrestaties en folteringen.

Zwijg!

“Men wil alle kritische stemmen in dit land het zwijgen opleggen”, aldus Avinash Kumar, directeur van AI India. Amnesty is niet de enige ngo die met dit soort financiële repressie kampt. Greenpeace, dat regelmatig ondernemingen beschuldigt van zware milieudelicten, kreeg verbod nog geld uit het buitenland te ontvangen, wat de werking danig verlamt. In totaal zijn rond 13000 ngo’s lamgelegd.

De regerende hindoenationalisten dulden steeds minder ook maar enige kritiek. Niet de daders van het geweld in New Delhi worden vervolgd, maar wel de slachtoffers die door hun verzet tegen de Citizen Act schuldig zijn.

De regering, met op kop minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah (foto), legt zijn greep op universiteiten waar de campus nog kritisch is, ze oefent druk uit op de filmwereld om patriottische werken te leveren, intellectuelen worden vervolgd. En waar nodig, grijpen gewapende benden in om critici het zwijgen op te leggen. De voorbije twee jaar zijn voor zover bekend 32 activisten van milieugroepen door dergelijke benden vermoord.

Print Friendly, PDF & Email
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.