INTERNATIONALE POLITIEK

India op hellend vlak

Image

Amnesty International heeft zijn kantoren in India opgedoekt. Onmogelijk om nog verder normaal te werken in “de grootste democratie ter wereld” – zoals ze zopas nog werd genoemd door Florence Parly, de Franse minister van Defensie. Die was in New Delhi om de eerste levering van Rafale gevechtsvliegtuigen te komen vieren.

Rapporten

Een overheidsdienst van deze “grrote democratie” had kort daarvoor de rekeningen van AI geblokkeerd op de verdenking van ‘witwasserij’. Volgens Amnesty omdat de regering van premier Narendra Modi zeer ontstemd is over een rapport van AI over het politiegeweld begin dit jaar in New Delhi.

Het rapport ging over de zware incidenten in februari in moslimwijken van de hoofdstad. Daar waren betogingen en bezettingen tegen de Citizen Act, de nieuwe maatregelen inzake staatsburgerschap. Die zijn erop gericht zoveel mogelijk moslims uit te wijzen of op zijn minst het staatsburgerschap te ontnemen. Bij dat geweld vielen minstens 53 doden. De politie keek toe hoe hindoe-extremisten de actievoerders aanvielen, en in sommige gevallen nam de politie er zelf aan deel. Uiteindelijk werden actievoerders opgepakt en beschuldigd van aansporen tot geweld.

Amnesty had ook de zware militaire repressie in Kasjmir aangeklaagd. Meer dan een jaar geleden werd de autonomie van Kasjmir opgedoekt en werd dit gebied onder nog zwaarder militair bewind geplaatst. Internet en telefoon werden lang afgesneden en worden nu nog zeer vaak onderbroken. Rapporten melden willekeurige arrestaties en folteringen.

Zwijg!

“Men wil alle kritische stemmen in dit land het zwijgen opleggen”, aldus Avinash Kumar, directeur van AI India. Amnesty is niet de enige ngo die met dit soort financiële repressie kampt. Greenpeace, dat regelmatig ondernemingen beschuldigt van zware milieudelicten, kreeg verbod nog geld uit het buitenland te ontvangen, wat de werking danig verlamt. In totaal zijn rond 13000 ngo’s lamgelegd.

De regerende hindoenationalisten dulden steeds minder ook maar enige kritiek. Niet de daders van het geweld in New Delhi worden vervolgd, maar wel de slachtoffers die door hun verzet tegen de Citizen Act schuldig zijn.

De regering, met op kop minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah (foto), legt zijn greep op universiteiten waar de campus nog kritisch is, ze oefent druk uit op de filmwereld om patriottische werken te leveren, intellectuelen worden vervolgd. En waar nodig, grijpen gewapende benden in om critici het zwijgen op te leggen. De voorbije twee jaar zijn voor zover bekend 32 activisten van milieugroepen door dergelijke benden vermoord.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Modi verkracht grondwet

De Indiase grondwet staat als model van een leken- grondwet. Niet helemaal terecht, maar hij garandeert hoe dan ook volledige gelijkheid ongeacht geloof of ongeloof van de burger. De…

Print Friendly, PDF & Email

Modi neemt geen risico’s

India, de gefnuikte democratie De omvangrijkste stembusgang ter wereld komt er aan, in mei gaan de Indiase kiezers naar de stembus. Premier Narendra Modi lanceerde met de inwijding van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×