INTERNATIONALE POLITIEK

India “bezorgd om love jihad”

Image

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, rond 230 miljoen inwoners, wil de regerende hindoenationalistische BJP zijn hindoeburgers behoeden voor bekering door huwelijk. Er is nu namelijk een wet die voorschrijft dat religieus gemengde huwelijken vooraf moeten gemeld en goedgekeurd worden.

Verleiders

In India verspreiden extremistische hindoes al lang het op nul feiten gebaseerde gerucht dat moslims hindoe vrouwen trouwen om hen tot de islam te bekeren. De ‘love jihad’ noemen ze dat, de heilige oorlog via verleiding.

Uttar Pradesh wordt geregeerd door een zeer radicale hindoemonnik Yogi Adityanath. In die staat riskeert men nu tot tien jaar gevangenis voor het bekeren van de huwelijkspartner. Als de partners een verschillende religie hebben, moeten ze dat twee maanden voor het huwelijk officieel melden. Een ambtenaar zal dat dan onderzoeken en uitmaken of er geen bezwaar is.

Twee andere deelstaten, Haryana en Madhya Pradesh, hadden al eerder zo een regeling. In die laatste staat loopt een klacht tegen Netflix voor een scene waarin een moslim jongen een hindoe meisje kust met op de achtergrond een hindoetempel. Radicale hindoes voeren nu een boycotcampagne tegen Netflix.

Tweederangs

De BJP voert sinds haar verkiezingsoverwinning in de lente van vorig jaar een steeds radicaler anti-moslimbeleid. Moslims, rond 200 miljoen, worden meer dan ooit tot tweederangsburgers gedegradeerd. De autonomie van overwegend moslim Kasjmir werd brutaal opgedoekt, een beleid van registratie wil miljoenen moslims het staatsburgerschap ontnemen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

India. De Onzichtbare Gigant

Een (dik) non-fictieboek toegezonden krijgen dat je uitleest op één dag (een dag en een voormiddag om preciezer te zijn, plus een stukje van een slapeloze nacht): het gebeurt…

Print Friendly, PDF & Email

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×