25 November 2020

India “bezorgd om love jihad”

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, rond 230 miljoen inwoners, wil de regerende hindoenationalistische BJP zijn hindoeburgers behoeden voor bekering door huwelijk. Er is nu namelijk een wet die voorschrijft dat religieus gemengde huwelijken vooraf moeten gemeld en goedgekeurd worden.

Verleiders

In India verspreiden extremistische hindoes al lang het op nul feiten gebaseerde gerucht dat moslims hindoe vrouwen trouwen om hen tot de islam te bekeren. De ‘love jihad’ noemen ze dat, de heilige oorlog via verleiding.

Uttar Pradesh wordt geregeerd door een zeer radicale hindoemonnik Yogi Adityanath. In die staat riskeert men nu tot tien jaar gevangenis voor het bekeren van de huwelijkspartner. Als de partners een verschillende religie hebben, moeten ze dat twee maanden voor het huwelijk officieel melden. Een ambtenaar zal dat dan onderzoeken en uitmaken of er geen bezwaar is.

Twee andere deelstaten, Haryana en Madhya Pradesh, hadden al eerder zo een regeling. In die laatste staat loopt een klacht tegen Netflix voor een scene waarin een moslim jongen een hindoe meisje kust met op de achtergrond een hindoetempel. Radicale hindoes voeren nu een boycotcampagne tegen Netflix.

Tweederangs

De BJP voert sinds haar verkiezingsoverwinning in de lente van vorig jaar een steeds radicaler anti-moslimbeleid. Moslims, rond 200 miljoen, worden meer dan ooit tot tweederangsburgers gedegradeerd. De autonomie van overwegend moslim Kasjmir werd brutaal opgedoekt, een beleid van registratie wil miljoenen moslims het staatsburgerschap ontnemen.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 35 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×