INTERNATIONALE POLITIEK

India begint doden te tellen

Image

In India lag het openbaar leven deze zondag stil. Premier Modi had opgeroepen tot een eendaags ‘Janta curfew’ (Openbaar uitgaansverbod) om coronabesmetting af te remmen. Zeker tot eind deze maand ligt het spoorverkeer voor passagiers stil en zijn er geen vluchten uit het buitenland; talrijke bedrijven gaan dicht. Het aantal bekende besmettingsgevallen lag zondag op 315, het aantal doden op 7. Verscheidene staten en steden, waaronder Delhi, kondigden een uitgaansverbod af tot eind deze maand, voorlopig.
In India maakte de Spaanse griep honderd jaar geleden 18 miljoen doden, zes percent van de toenmalige bevolking van ‘British India’. Op de huidige 1,3 miljard van de Indiase Unie is 6% = 78 miljoen.

Te duur

In hoever zijn de cijfers over besmettingen en doden vandaag betrouwbaar. Er is totnogtoe erg weinig getest, de gezondheidsdiensten zijn helemaal niet uitgerust voor massaal testen (India staat daarin niet alleen, VS en Europa zijn dat ook niet). Er zijn 52 testcentra met een capaciteit van 8000 testen per dag, maar tot vorige week werden er slechts 90 per dag uitgevoerd.
De kosten zijn te hoog, aldus de regering (60 euro per test), we hebben veel geld nodig voor de strijd tegen andere ziekten. (Anderzijds, de kosten voor de nationale registratie van staatsburgers die de regerende BJP wil, zou snel al 20 miljard euro kosten). En tot vorige week gaf de regering de indruk dat het virusgevaar eenvoudig kon bezworen worden.
Tot dan gold dat het virus een kwestie van invoer is, dat er geen inlandse verspreiding is en dus makkelijk te bestrijden. Vluchten uit risicolanden (China, Italië, Iran…) werden geweerd, reizigers geïsoleerd, grenzen gesloten. Het volstaat de ontdekte besmette personen af te zonderen en het gevaar is bezworen, oordeelde de regering.

Omgeslagen

Maar de stemming slaat om. De druk om ingrijpende maatregelen te nemen, nam toe, vooral vanuit de medische wereld die erger zag aankomen. Geen treinen; scholen, evenementen, sportcentra, de Taj Mahal … allemaal dicht. Voor minstens een week zijn er geen vluchten uit het buitenland.
Toen de populaire zangeres Kanika Kapoor vorige vrijdag besmet bleek, begonnen politici die in haar buurt waren geweest, zich isoleren. President Ram Nath Kovind werd getest, want hij was gezien met een parlementslid die was gezien met de zangeres… De top van het land begon te zweten.
Nu zegt Modi dat het een strijd van lange adem wordt, de vijand zit binnen. Eén dag Janta Curfew zal dus niet volstaan.

Water

De gezondheidsdiensten raken intussen in alarmtoestand. De ziekenhuizen zijn absoluut niet voorbereid op een pandemie, de “zuinigheid” van de voorbije decennia (nu 1,3 % van het nationaal product) laat zich voelen. Er zijn in normale omstandigheden al te weinig artsen en verplegers, te weinig ziekenhuisbedden in meestal niet goed uitgeruste hospitalen, en nu dit. India heeft wel prestigieuze medische opleidingscentra en privé ziekenhuizen, maar die zijn uiteraard exclusief.
Was uw handen, hou afstand, de boodschap van sociale distancing wordt al een week verspreid via onder meer de 900 miljoen smartphones. In deelstaten met betere sociale voorzieningen worden verdere maatregelen genomen, zoals distributie van maaltijden en kraantjes met zeep om de handen te wassen in Kerala, de enige staat waar nog communisten in de regering zitten.
Maar in andere staten zijn de omstandigheden veel gunstiger voor het virus. Meer dan 160 miljoen Indiërs beschikken niet over drinkwater. 500 miljoen leven in steden met zeer zware luchtverontreiniging, een mondmasker is in Delhi en zoveel andere plaatsen al lang geen luxe meer. Nu blijkt volgens Italiaanse onderzoekers dat die vieze lucht besmetting in de hand werkt. India heeft nog een andere verzwarende factor: diabetes. De helft van alle diabeteslijders in de wereld leeft in India. En diabetes verzwakt weerstand tegen corona.

Koeienpis

Enkele fervente hindoes prijzen een heilige remedie aan: koeienpis drinken om de duivel corona te verdrijven. Rajeev Kumar van de hindoenationalistische All-India Hindu Mahasabha vindt dat alle reizigers bij aankomst in India dat moeten drinken om zo het land te beschermen.
Ramdas Athawale, staatssecretaris voor sociale rechtvaardigheid, heeft nog een bijkomend idee: op de ‘sociale’ media heeft hij een magische formule gelanceerd die men als een mantra moet herhalen #GoCorona. Zonder commentaar.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Modi neemt geen risico’s

India, de gefnuikte democratie De omvangrijkste stembusgang ter wereld komt er aan, in mei gaan de Indiase kiezers naar de stembus. Premier Narendra Modi lanceerde met de inwijding van…

Print Friendly, PDF & Email

Opsteker voor Modi

Bij verkiezingen in vijf Indiase deelstaten, wint de Bharatiya Janara Party (BJP) van premier Narendra Modi in drie staten van de “Hindi-belt” (waar Hindi wordt gesproken). noordelijke. Daaronder Rajasthan…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Guatemalteekse regering focust op plattelandsbevolking

Bernardo Arévalo schopte het half januari dit jaar met de hakken over de sloot tot president van Guatemala. Zijn electorale tocht naar de politieke macht werd langs alle kanten…

Print Friendly, PDF & Email

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×