INTERNATIONALE POLITIEK

In Nederland gebouwd fregat ingezet tegen vrouwenboot

Image

Bij de blokkade door marineschepen van de abortusboot van Women on Waves neemt onder meer een door Nederland geleverd fregat deel. De Tarik ben Ziyad (F-613) is een van de drie marinefregatten die door Nederland aan Marokko werd geleverd en waarvoor Marokko zich voor meer dan 500 miljoen euro in de schulden heeft gestoken. Het personeel op de schepen is in Nederland opgeleid.

“Marokko had dat geld beter kunnen gebruiken voor onderwijs voor vrouwen en meisjes” aldus Ikram Chiddi van de Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland. “Dan kunnen ze beter opkomen voor hun rechten, ook het recht op veilige abortus”. Het analfabetisme onder vrouwen in Marokko is 40%.

Volgens de Nederlandse regering was indertijd geen bezwaar tegen de levering omdat Marokko zich ontwikkelde tot een democratisch buurland van de EU. De vorige week gepubliceerde onderzoeksresultaten van VN-rapporteur voor martelingen Mendez, die vaststelde dat Marokko systematisch anti-regeringsdemonstranten martelt, geeft aan dat die inschatting indertijd veel te optimistisch is geweest. Volgens Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel zei Nederland indertijd de schepen te leveren omdat Marokko deel moest kunnen nemen aan de strijd tegen piraterij en terrorisme. “Daar valt de boot van Women on Waves ongetwijfeld niet onder.”

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×