INTERNATIONALE POLITIEK

Ierland kiest, Sinn Fein hoopvol

Image

Toen de Ierse premier Leo Varadkar vervroegde verkiezingen uitschreef voor zaterdag 8 februari, verwachtte hij dat de kiezers zijn Fine Gail zouden belonen voor goed bestuur. De economie draait goed, de Brexit kwam er zonder fysieke grens tussen de Republiek en Noord-Ierland. Maar de peilingen voorspellen iets anders, onder meer succes voor het linkse Sinn Fein.
De peiling die dit weekend verscheen, gaf een schok. De regerende Fine Gail, rechts-liberaal, zou met 21 % slechts de derde partij worden, na het conservatieve Finna Fail en het linkse Sinn Fein, elk 24 %. Compleet andere cijfers dan een peiling drie maanden eerder, toen Fine Gail op 32% stond, Sinn Fein op 11%.

Linkse koers

Sinn Fein is de Iers-republikeinse nationalistische beweging die vanaf de jaren 1960 een steeds linksere koers vaarde. De gekozenen van Sinn Fein in het EU-parlement zitten in de fractie van uiterst-links.
Vorige keer, 2016, haalde SF 14 %, wat onder de toen ook al hoge verwachtingen was – peilingen voorspelden meer. De grote verrassing was toen dat de twee grote machtspartijen, Fine Gail en Finna Fail, beide zeer harde klappen kregen.
Die te verwachten opmars van SF kan te maken hebben met het ongenoegen over de zeer ongelijke verdeling van de gestegen welvaart en over het falen van openbare diensten, zoals ziekenhuizen. SF voert ook campagne om in 2025 in Noord-Ierland een referendum te houden over de hereniging van Ierland.
Volgens de recente peiling zouden de Groenen op 7 % komen, winst 4, en de Labourpartij zou verder zakken naar 5 %.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Schandaal schokt Noord-Ierland

Een schokgolf doet de nog maar twee maanden geleden herstelde  regering van Noord-Ierland op haar grondvesten daveren. Niet door straatgeweld, maar door geweld in de slaapkamer. Van het ene…

Print Friendly, PDF & Email

Op naar één Ierland? The times they are a’changin

Een gesprek met Sinn Féin Voorzitter Declan Kearney (Belfast) “The tide of history is moving in that direction”, beaamt Kearney als ik hem vraag of hij nog de eenmaking…

Print Friendly, PDF & Email

Het Noorden van Ierland

“I will never ask anyone to ‘move on’, but I do hope that we can ‘move forward. I want us to walk in harmony and friendschip”. Het was een…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×