INTERNATIONALE POLITIEK

Hoogspanning in Caracas

Image

Op 10 januari 2025, vijf maanden na de betwiste verkiezingen in Venezuela, wil President Nicolas Maduro de eed afleggen voor een volgende termijn van zes jaar.

Niemand is er echter gerust op. Het verkiezingsresultaat werd weliswaar bevestigd door het Hooggerechtshof van Venezuela, maar de processen-verbaal van de stembusuitslag werden nooit bekend gemaakt, omdat er een “cyberaanval was geweest”. De oppositie deed dat deels wel. Vandaar dat een aantal regeringen in Latijns Amerika, het Carter-centrum en de VN-deskundigen stellen dat de verkiezingen niet democratisch waren of dat er “verschillende feiten zijn die redelijke twijfels doen rijzen”.

Er was en er is nog steeds paniek in regeringskringen in Caracas. Het was inderdaad slechts enkele dagen vóór de verkiezingen dat de opiniepeilingen plots een overwinning aangaven voor oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez.

Na de verkiezingen braken er rellen uit in de straten van Caracas en er volgden zo‘n 2000 arrestaties. Velen werden ondertussen weer vrijgelaten, maar er volgde ook een golf van afzettingen en nieuwe benoemingen in het leger, bij inlichtingendiensten en bij oliemaatschappij PVDSA.

Gonzalez werd na de verkiezingen opgeroepen om te komen getuigen, maar vluchtte naar de Nederlandse ambassade. Hij tekende vervolgens een akkoord met de Venezolaanse regering die hem liet vertrekken naar Spanje.

Opdrachtgeefster Maria Corina Machado die haar politieke rechten verloor, zou zich nog steeds schuil houden in Venezuela.

“Gezocht”

In de aanloop naar 10 januari stijgt de spanning opnieuw. Gonzalez begon aan een rondreis door Latijns Amerika en de V.S. en beweert dat hij het zal zijn die vanop het paleis Miraflores de eed zal afleggen als nieuwe President van Venezuela. Hij kan op die manier de opvolger worden van Juan Guaidó, de trieste en mislukte interim-President die door de VS werd gesteund.

President Maduro beloofde dat Gonzalez zal worden aangehouden van zodra die één voet op Venezolaanse bodem zet. Hij loofde een beloning van 100.000 US$ uit aan wie kan helpen hem op te pakken.

Er zouden inmiddels ook zo’n 150 ‘huurlingen’ zijn opgepakt uit de VS en Oekraïne om een staatsgreep voor te bereiden. Een aantal rechtse ex-Staatshoofden van Latijns Amerika willen eveneens in Caracas aanwezig zijn, zoals Felipe Calderón en Vicente Fox van Mexico. Ze werden ‘persona non grata’ verklaard.

Grote boeman vandaag is President Milei van Argentinië, een “domme neonazi” volgens Maduro die meewerkt aan een “grotesk interventionisme”.

Op 8 december werd de Argentijn Nahuel Gallo opgepakt toen hij op familiebezoek kwam naar Venezuela. Dat klopte volgens de Venezolaanse diensten echter niet. De man zou in opdracht van Minister van Veiligheid Patricia Bullrich zijn afgereisd om het bezoek van Gonzalez – en een staatsgreep? – voor te bereiden.

Er zijn vandaag komplottheorieën in overvloed. Feit is dat niemand met een echt gerust gemoed naar 10 januari uit kijkt. Het Venezolaanse Parlement nam een wet aan om “het volk te beschermen tegen verschillende vormen van buitenlandse inmenging”. Maduro kondigde aan in 2025 de Grondwet te willen wijzigen.

Trouw onder de getrouwen

In een gesprek met Ignacio Ramonet, ex-directeur van Le Monde Diplomatique, wijdst Maduro er op dat Venezuela stabiel, rustig en veilig is. Het land kent een sterke economische groei – 9 % in 2024 – en is zich aan het herstellen. Alle “interne fascistische paarden van Troje” zijn opgepakt, aldus de President. Venezuela is vandaag het epicentrum voor een mondiaal progressief beleid.

Er zijn zo’n 2000 genodigden aangekomen in Caracas om de eedaflegging van Maduro bij te wonen.

De progressieve staatshoofden van Latijns-Amerika zullen er niet zijn. De aangeboden bemiddelingspogingen na 28 juli van o.m. Brazilië en Colombia haalden niets uit. Mexico’s officiële standpunt is dat de Venezolaanse verkiezingen een zaak voor de Venezolanen zijn

Iets interessant is wel te lezen in een publicatie van SurySur dat de olie-export naar de VS de afgelopen maanden is toegenomen, tot 300.000 vaten per dag. Het wijst er op dat ondanks alle openlijke vetes er ook akkoorden mogelijk zijn en het lijdt geen twijfel dat dit zowel voor de VS als voor Venezuela de beste oplossing is.

De VS nam de afgelopen maanden nog extra sancties tegen 21 overheidsambtenaren van het land. Er waren ook drie aanvallen op olie-installaties van PDVSA.

Achter de schermen ziet de situatie er vaak anders uit dan wat in officiële en alternatieve media verschijnt.

Zowel Corina Machada als Nicolas Maduro roepen hun volgelingen op om op vrijdag 10 januari de straat op te komen. Op donderdag 9 januari kwam Corina Machado al naar buiten voor een eerste grote meeting. Ze werd meteen opgepakt. Afwachten wat het morgen wordt.

P.S. Op donderdagavond 9 januari verscheen een persbericht met de melding dat Corina Machado weer was vrij gelaten. Op vrijdagochtend 10 januari een ander persbericht dat ze nooit was opgepakt.

Relevant

Venezuela: arrestatiebevel voor Javier Milei

Uitpers was, voor zover we weten, het enige blad dat twee jaar geleden berichtte over het ‘krankwaanzinnige’ verhaal van het Venezolaanse vliegtuig met zijn Iraanse bemanning dat werd vastgehouden…

De linkse onverzettelijkheid van Frans Wuytack.

Hand in hand, kameraden. Vreedzaam antikapitalisme. Op 30 september wordt de voormalige bevrijdingstheoloog en beeldhouwer Frans Wuytack (Sint-Niklaas, 1934) negentig jaar. Zijn hele leven heeft hij besteed aan de…

Hooggerechtshof bevestigt overwinning President Maduro

In het conflict rond de presidentsverkiezingen in Venezuela werd woensdag 22 augustus opnieuw een belangrijke stap gezet. President Maduro had het Hooggerechtshof om een audit gevraagd van de verkiezingsresultaten…

Laatste bijdrages

De Wapenstilstand die een ruil is 

Een bestand tussen Israël en Hamas Het bestand is er, het zal vanaf zondagmiddag luttele dagen brengen voor de kindjes van Gaza om rustig te kunnen slapen in hun…

“Mexicaans Amerika”

De foto’s deden de ronde op facebook. President Trump liet ook zijn oog vallen op Mexico, hoewel hij dat van de 52ste deelstaat van de VS niet meer vermeldt.…

Nog veel onduidelijkheden bij akkoord voor staakt-het-vuren in Gaza

Na 15 maanden van brutaal geweld en grootschalige vernietigingen in Gaza, waarbij meer dan 46.000 Palestijnen het leven lieten, bereikten Israël en Hamas een akkoord over een staakt-het-vuren. Hoewel…

Mens blijven aan het front

You May Also Like

×