Indonesië is volgens zijn grondwet een pluralistische republiek die zes godsdiensten erkent. Van de 275 miljoen inwoners zijn er 235 miljoen moslim. Verscheidene lokale bestuurders hebben de voorbije 20 jaar reglementen uitgevaardigd om iedereen islamitische regels op te leggen, zoals het dragen van een hijab, een hoofddoek, of zelfs van een jilbab die hoofd, nek en borst bedekt. De centrale regering is het daar niet mee eens: schoolmeisjes en alle vrouwen hebben het recht zelf te beslissen wat ze dragen.

Verplicht

Vooral de jongste tijd hebben gouverneurs en burgemeesters voor meisjes en leraressen op school de jilbab opgelegd, vaak ook voor personen die helemaal geen moslim zijn. Dat heeft al op talrijke plaatsen tot conflicten geleid met niet-moslims.

De druk om te islamiseren werd groot na de val van Soeharto’s dictatuur in 1999. Militante islamitische groepen zetten politici onder druk om te islamiseren. Volgens onderzoekers zijn er de voorbije 20 jaar duizenden islamiserende lokale wetten uitgevaardigd. In Jakarta beschuldigden ze Ahok, de christelijke gouverneur ervan de koran te hebben beledigd. Hij verloor de verkiezingen en werd later tot twee jaar gevangenis veroordeeld wegens ‘blasfemie’.

Oelema Raad

Toen president Joko Widodo (Jokowi) in 2019 opkwam voor een tweede ambtstermijn, nam hij een devote moslim als kandidaat vice-president. Maruf Amin is de leider van de Oelema Raad van Indonesië en was tot aan zijn kandidatuur leider van de zeer invloedrijke Nahdlatul Ulema die met haar tientallen miljoen leden de grootste islamitische lekenbond ter wereld is.

De regering heeft nu alle regionale en lokale besturen tot 5 maart gegeven om alle reglementen die het dragen van de hijab opleggen, in te trekken. De regering herhaalde dat alle vrouwen hoe dan ook zelf het recht hebben te beslissen wat ze dragen. Het gaat hier telkens om vrouwen die verplicht worden minstens een hoofddoek te dragen. Talrijke vrouwen werden al ontslagen als lerares of ambteaar omdat ze dat weigerden.

De Oelema Raad vindt dat de regering te ver gaat en wil dat alleen niet-moslims zouden worden vrijgesteld, maar dat alle moslimvrouwen moeten gehoorzamen. Op de plaatsen waar reglementen al werden ingetrokken, gooien veel vrouwen snel de hoofddoek af.

zie ook:

Onrustwekkende wending in Indonesië

Print Friendly, PDF & Email