De Hongkongse kiezers hebben gestemd door niet te stemmen: van de meer dan 4 miljoen ingeschreven kiezers, bleven er 3 miljoen thuis. De opkomst van 27,5 % is historisch laag. Chinese media vermeldden alleen dat 1,19 miljoen Hongkongers wel gingen stemmen. Het ging om 88 zetels in de 18 districtraden van deze ‘Speciale Administratieve Zone’ binnen de Volksrepubliek China. Er waren alleen “patriottische” kandidaten,opposanten waren zorgvuldig geweerd.
Van autonomie is er steeds minder sprake in deze ‘speciale zone’. Enkele dagen eerder illustreerde een rechtszitting hoe uitgehold die autonomie wel is. Op die zitting stonden 467Hongkongse burgers terecht, beschuldigd van samenzwering tegen de nationale veiligheid. Hun misdaad: ze hadden deelgenomen aan voorverkiezingen voor de verkiezingen van de Wetgevende Raad twee jaar eerder. Voorverkiezingen om kandidaten aan te wijzen voor de oppositielijsten. Die pre-electorale repressie speelde allicht mee in de lage opkomst toen, 30%.
Want in die Speciale Zone is er nog alleen plaats voor “patriotten”, en opposanten zijn dat per definitie niet, aldus de wet van 2021 op de bescherming van de nationale veiligheid. De uitspraak volgt over vier maanden. Die uitspraak zal weergeven in welke mate de justitie nog enige autonomie heeft.
Selectie
De Hongkongse overheden hebben nochtans deze keer hun best gedaan om de indruk te geven dat er wel degelijk een echte verkiezingscampagne was, met reclameboodschappen alom – bussen, straten, ‘sociale’ en andere media. Er namen diverse partijen aan deel, maar ze vallen allemaal onder de gemeenschappelijke noemer “patriot”. Bovendien worden slechts 88 van de 470 zetels in de 18 raden rechtstreeks verkozen. Aldus is werkelijk elk risico op ‘ontsporing’ uitgesloten.
Het verschil met het elan van de vorige districtverkiezingen, vier jaar eerder, was opvallend. Toen namen de Hongkongse ‘Democraten’ wel massaal deel, 71% ging stemmen en die democraten wonnen 86% van de zetels. Vandaar ook de paniek van Peking dat twee jaar geleden – en nu – geen risico’s meer nam. Geen ‘diversiteit’ meer, alleen nog ‘patriotten’. Bij deze verkiezingen moesten kandidaten de steun hebben van lokale comité’s voor preventie (van misdaad, brand…) waarvan de leden door de overheid zijn aangeduid. Een echte patriot ben je niet zomaar….
Wat in Hongkong gebeurt, is alleszins geen aanmoediging voor de Taiwanezen om vertrouwen te hebben in beloften van Peking.