9 September 2020

Hongerdood in Canada

In Canada kampen meer dan 4 miljoen mensen (bevolking is 38 miljoen) met voedseltekort. Het gevolg is een zwakke gezondheid en een voortijdige dood. Aldus een rapport in het tijdschrift Canadian Medical Association Journal.
Canadezen die het zich niet kunnen veroorloven regelmatig een maaltijd te hebben, sterven voortijdig, aldus het rapport. Honger ondermijnt de weerstand tegen alle mogelijke ziekten, kanker uitgezonderd. Wie honger lijdt, heeft sneller een infectie, loopt m:eer risico op verwondingen en zelfmoord. De opstellers van het rapport waren verbaasd op talrijke grote schaal toestanden te vinden die doorgaans geassocieerd worden met sociaal-economische onderontwikkeling.
Meer dan 4 miljoen mensen dus, meer dan tien percent van de bevolking, hebben niet genoeg voedsel. Uit geldtekort slaan ze maaltijden over of beperken ze de hoeveelheid. Ze hebben daardoor te weinig weerstand tegen infecties en een aandoening wordt snel chronisch.
De overheid zou in haar gezondheidsbeleid dan ook terdege rekening moeten houden met dit hongerprobleem, aldus het rapport. Er voor zorgen dat iedereen voldoende te eten heeft, is daar bij essentieel.
Een ander rapport vorig jaar meldde dat een kind op vier in Canada met honger naar bed of naar school gaat omdat er te weinig eten is in huis. Een derde van degenen die eten krijgen van de voedselbanken, zijn kinderen.
Canada is een van de rijkste landen van de wereld.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 17 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×