Hongaarse oppositie houdt selectie

Hongaarse oppositiepartijen, zes in totaal, van zeer diverse pluimage, houden voorverkiezingen voor een kandidaat-premier. Althans, alles was in gereedheid, maar het elektronisch systeem begaf het zaterdag. Sabotage door de kliek van premier Viktor Orban, aldus de opposanten. De eerste ronde is nu verlengd tot 28 september, dan volgt tussen 4 en 10 oktober een tweede ronde tussen de best geplaatste kandidaten.

Ook Jobbik

Het verbond van opposanten gaat van links naar ver rechts, namelijk tot en met Jobbik. Die laatste was enkele jaren geleden zelfs voor het Franse Front National te aangebrand om er scheep mee te gaan. Maar intussen is de Fidesz van Orban zo ver naar rechts opgeschoven en heeft Jobbik de meest uitgesproken nazi’s verwijderd, zodat die partij aanvaardbaar werd voor liberalen, sociaaldemocraten en groenen.

Die gingen trouwens reeds twee jaar geleden samen met Jobbik bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met succes. Want de oppositie won Boedapest en verscheidene andere steden – Jobbik kreeg zo ook enkele burgemeesters. Jobbik haalde bij de verkiezingen in 2018 nog 20 %.

Favorieten

Er zijn vijf kandidaten om kandidaat-premier te worden bij de parlementsverkiezingen in de lente van volgend jaar. Een van de grote favorieten is Gergely Karácsony die in 2019 gekozen werd als burgemeester van Boedapest. Karácsony was toen de kandidaat van vijf partijen – waaronder sociaaldemocraten, liberalen en zijn eigen groene LMP. Jobbik had geen kandidaat, zodat de stemmen van de oppositie niet verdeeld raakten.

Ook de kandidaat-premier van Jobbik, Peter Jakab, wordt niet kansloos geacht. Die voert vooral campagne op het platteland en staat sterk in het armere oosten waar hij jarenlang felle campagnes voerde tegen de Roma. Hij zegt dat de partij alle nazi-sympathisanten aan de kant zette en nu gewoon een rechtse, nationale christelijke partij is. In het parlement stemde Jobbik in juni voor de anti-LBGT wet.

Zie daarover: https://www.uitpers.be/bont-front-tegen-orban/

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 408 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook