INTERNATIONALE POLITIEK

Hongaarse oppositie houdt selectie

Image

Hongaarse oppositiepartijen, zes in totaal, van zeer diverse pluimage, houden voorverkiezingen voor een kandidaat-premier. Althans, alles was in gereedheid, maar het elektronisch systeem begaf het zaterdag. Sabotage door de kliek van premier Viktor Orban, aldus de opposanten. De eerste ronde is nu verlengd tot 28 september, dan volgt tussen 4 en 10 oktober een tweede ronde tussen de best geplaatste kandidaten.

Ook Jobbik

Het verbond van opposanten gaat van links naar ver rechts, namelijk tot en met Jobbik. Die laatste was enkele jaren geleden zelfs voor het Franse Front National te aangebrand om er scheep mee te gaan. Maar intussen is de Fidesz van Orban zo ver naar rechts opgeschoven en heeft Jobbik de meest uitgesproken nazi’s verwijderd, zodat die partij aanvaardbaar werd voor liberalen, sociaaldemocraten en groenen.

Die gingen trouwens reeds twee jaar geleden samen met Jobbik bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met succes. Want de oppositie won Boedapest en verscheidene andere steden – Jobbik kreeg zo ook enkele burgemeesters. Jobbik haalde bij de verkiezingen in 2018 nog 20 %.

Favorieten

Er zijn vijf kandidaten om kandidaat-premier te worden bij de parlementsverkiezingen in de lente van volgend jaar. Een van de grote favorieten is Gergely Karácsony die in 2019 gekozen werd als burgemeester van Boedapest. Karácsony was toen de kandidaat van vijf partijen – waaronder sociaaldemocraten, liberalen en zijn eigen groene LMP. Jobbik had geen kandidaat, zodat de stemmen van de oppositie niet verdeeld raakten.

Ook de kandidaat-premier van Jobbik, Peter Jakab, wordt niet kansloos geacht. Die voert vooral campagne op het platteland en staat sterk in het armere oosten waar hij jarenlang felle campagnes voerde tegen de Roma. Hij zegt dat de partij alle nazi-sympathisanten aan de kant zette en nu gewoon een rechtse, nationale christelijke partij is. In het parlement stemde Jobbik in juni voor de anti-LBGT wet.

Zie daarover: https://www.uitpers.be/bont-front-tegen-orban/

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Orbans erg illiberale “democratie”

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de term “illiberale democratie” niet alleen gepromoot, hij werkt ze uit. Een nieuwe wet ter bescherming van de soevereiniteit, illustreert hoe dat concept…

Print Friendly, PDF & Email

Hongaarse opposities likken diepe wonden

54 – 34. Dat is de samenvatting van de Hongaarse parlementsverkiezingen. Met 54 % voor de reactionaire Fidesz van Viktor Orban, 34,35 % voor de verenigde oppositie rond kandidaat-premier…

Print Friendly, PDF & Email

Orban rekent op verlenging

De Russische agressie tegen Oekraïne bracht de Hongaarse premier Viktor Orban even in verlegenheid. Hij schiet al lang goed op met zijn illiberale geestesgenoot Vladimir Poetin met wie hij…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×