INTERNATIONALE POLITIEK

Hollande over Afrin

Image

Het gebeurt nog dat staatslieden na hun ambtstermijn het licht zien en dat dan ook laten schijnen. Ex-president van de VS Jimmy Carter en Nederlands ex-premier Dries Van Agt over het Midden Oosten bijv.  De Franse ex-president François Hollande neemt het nu – in een gesprek met Le Monde – op voor de Koerden van Afrin, tegen Turkije. “Wie is die bondgenoot die onze eigen bondgenoten aanvalt met de steun van jihadistische groepen”, aldus Hollande.
Hollande analyseert de situatie als volgt: De Turkse president Erdogan heeft begrepen welke goede zaak hij kan doen door samen te werken met Rusland om Syrië te verdelen. Het is volgens Hollande geen toeval dat de aanvallen op Ghouta samenvallen met het Turkse offensief tegen Afrin. Rusland laat Turkije in Afrin betijen, en  Turkije zal rebellen die het in Ghouta ondersteunt, terugtrekken, mogelijk om ze in Afrin in te schakelen.
De Franse ex-president bevestigt hiermee de Koerdische beschuldigingen dat Turkije jihadisten inschakelt in zijn campagne tegen de Koerden. Hollande wijst erop dat de rest van de wereld de Koerdische strijders dankbaar moet zijn omdat ze Daesh (IS) uit hun bolwerken hebben verdreven. Hollande vindt dat de Navo moet optreden tegen “een bondgenoot die onze bondgenoten aanvalt :met de steun van jihadisten die zelf weer banden hebben met terroristen.
De Syrische Koerden hebben Turkije niet aangevallen. Toen Turkije Afrin binnenviel, waren  de Koerden en hun bondgenoten nog bezig met de strijd tegen IS dat zich in enkele gebieden heeft teruggetrokken. Door de Turkse inval moesten ze strijders terugtrekken, tot opluchting van IS.

Medeplichtigen

Hollandes opvolger, Emmanuel Macron, houdt zich op de vlakte, zoals de rest van het Westen laten ze Erdogan betijen. Turkije heeft een deal met Rusland, welke deal heeft het Westen met Erdogan? Wat krijgen ze in ruil voor die medeplichtigheid? Voor Erdogan zijn de Koerden hoe dan ook grotere vijanden dan IS en het Westen stapt daarin mee.

Zwijgers

Maar ook een groot deel van de linkerzijde zwijgt. Sp.a, Groen, PVDA… schrik om hun Turkse kiezers voor het hoofd te stoten. “Het is zeer complex” luidt het excuus van sommigen. Wat is daar zo complex aan? Dat de Koerden ook door de VS worden gesteund? De Koerden maken zich geen illusies, ze weten hoe voorwaardelijk en tijdelijk dat dit is, ze ondervinden het nu in Afrin hoe groot die steun is.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×