Hoge dodentol bij onrust in Papoea

Deze week zijn bij nieuwe demonstraties voor onafhankelijkheid minstens 26 doden en 70 gewonden gevallen. In deze Indonesische provincie voeren Papoea’s nu al weken actie tegen het racisme waarvan ze zeggen slachtoffer te zijn. De roep om een onafhankelijke staat wordt steeds luider.
De meeste doden, minstens 22, vielen in de stad Wamena. Honderden betogers vielen er overheidsgebouwen aan die ze in brand staken. Volgens ooggetuigen werden mensen ook met hakmessen gedood en gewond. Sommige bronnen meldden dat de slachtoffers vooral niet-Papoea’s waren. De beweging voor onafhankelijkheid had het over 17 Papoea studenten die door het leger werden afgemaakt.

Antwoord

Vorige week hadden betogers in Manokwari het lokale parlementsgebouw in brand gestoken. “Dat is ons antwoord op het racisme”, aldus een betoger. “Laten we elkaar vergiffenis schenken”, riep president Joko Widodo op. Maar het mocht niet baten. In Sorong staken boze Papoea’s de gevangenis in brand en lieten 250 gevangenen ontsnappen. Er was een massabetoging bij Grasberg, de grootste goudmijn van de wereld, elders werd een markt in brand gestoken. In Jayapura werden drie studenten gedood met rubberkogels.
De recente onrust brak uit nadat veiligheidsagenten op 19 augustus in Surabaya, op Java, studenten hadden bestookt met traangas en hen hadden uitgescholden voor “apen” en “zwijnen”.
De Indonesische overheid heeft intussen opnieuw de internetverbindingen met Papoea afgesloten.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 305 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook