8 November 2022

Hoe Erdogan Zweden chanteert

Deze dinsdag, 8 november, bezoekt de nieuwe Zweedse premier, de rechtse Ulf Kristersson, Turkije om over de Navo te praten. De Turkse president Recip Erdogan, wil Zweden best bij de Navo toelaten, maar heeft daar een prijs voor: de uitlevering van “terroristen”.

De Turkse krant ‘Sabah’ publiceerde pas een lijst van personen die in Zweden verblijven en van wie Ankara de uitlevering vraagt. Sabah geeft adressen en foto’s, met nog net niet de expliciete oproep tot agressie. Enkele zijn al wel afgetuigd. Van de daders geen spoor, al wordt daar blijk baar ook niet naar gezocht.

De betrokken personen, van wie de meeste al lang in Zweden verblijven, zijn er niet helemaal gerust in. Totnogtoe heeft justitie elk verzoek afgewezen, maar enkele zijn nog in beraad. Intussen worden sommigen zwaar geïntimideerd. Een van hen, journalist Abdullah Bozkurt, was twee jaar geleden op straat zwaar toegetakeld en daarop verhuisd naar ene geheim adres. Sabah publiceerde zijn nieuw adres met foto’s terwijl hij aan het winkelen is. Maar de geheime dienst “weet van niets”, aldus de boze Bozkurt.

“Democratie”

Het is een van de manieren waarop de Turkse president Recip Erdogan Stockholm onder druk zet om gevluchte Turkse burgers uit te leveren, “terroristen” , aldus Ankara. Turkije treuzelt met de ratificatie van de Zweedse toetreding tot de Navo, want Erdogan had alleen zijn fiat willen geven in ruil voor Zweedse toezeggingen inzake uitleveringen.

De nieuwe, rechtse, Zweedse regering zit gewrongen. De nieuwe minister van Immigratie, Tobias Billström, heeft voor ophef gezorgd met zijn verklaring dat Turkije “toch een democratie is”. Dat net nadat Ankara een nieuwe wet op zogenaamd “fake news” uitvaardigde om elke kritiek het zwijgen op te leggen.

Zie ook:

Erdogan drijft jacht op Koerden op

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×