INTERNATIONALE POLITIEK

Hoe Erdogan Zweden chanteert

Image

Deze dinsdag, 8 november, bezoekt de nieuwe Zweedse premier, de rechtse Ulf Kristersson, Turkije om over de Navo te praten. De Turkse president Recip Erdogan, wil Zweden best bij de Navo toelaten, maar heeft daar een prijs voor: de uitlevering van “terroristen”.

De Turkse krant ‘Sabah’ publiceerde pas een lijst van personen die in Zweden verblijven en van wie Ankara de uitlevering vraagt. Sabah geeft adressen en foto’s, met nog net niet de expliciete oproep tot agressie. Enkele zijn al wel afgetuigd. Van de daders geen spoor, al wordt daar blijk baar ook niet naar gezocht.

De betrokken personen, van wie de meeste al lang in Zweden verblijven, zijn er niet helemaal gerust in. Totnogtoe heeft justitie elk verzoek afgewezen, maar enkele zijn nog in beraad. Intussen worden sommigen zwaar geïntimideerd. Een van hen, journalist Abdullah Bozkurt, was twee jaar geleden op straat zwaar toegetakeld en daarop verhuisd naar ene geheim adres. Sabah publiceerde zijn nieuw adres met foto’s terwijl hij aan het winkelen is. Maar de geheime dienst “weet van niets”, aldus de boze Bozkurt.

“Democratie”

Het is een van de manieren waarop de Turkse president Recip Erdogan Stockholm onder druk zet om gevluchte Turkse burgers uit te leveren, “terroristen” , aldus Ankara. Turkije treuzelt met de ratificatie van de Zweedse toetreding tot de Navo, want Erdogan had alleen zijn fiat willen geven in ruil voor Zweedse toezeggingen inzake uitleveringen.

De nieuwe, rechtse, Zweedse regering zit gewrongen. De nieuwe minister van Immigratie, Tobias Billström, heeft voor ophef gezorgd met zijn verklaring dat Turkije “toch een democratie is”. Dat net nadat Ankara een nieuwe wet op zogenaamd “fake news” uitvaardigde om elke kritiek het zwijgen op te leggen.

Zie ook:

Erdogan drijft jacht op Koerden op

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Erdogan voert Navo-druk op

De Turkse regering zegt zwaar te tillen aan een incident in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daar heeft een Koerdische groep een pop opgehangen die de Turkse president Erdogan voorstelt.…

Print Friendly, PDF & Email

Muurvast

Auteur: Antoine Uytterhaeghe. Twee belangrijke aspecten in het dossier Oekraïne betreffen enerzijds binnenlandse problemen in het land zelf, en anderzijds geopolitieke verschuivingen. Uitpers verleende al heel wat aandacht aan…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

Muurvast

Muurvast

feb 17, 2022
×